Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta har ägnat halva livet åt kinesiologin

/
  • Dvärgschnauzern Egon är kundernas kelgris på Lotta Melins kinesiologi­mottagning. ”Om han inte är här frågar kunderna efter honom”, skrattar Lotta.

På Söder i Gävle ligger Lotta Melins detektivbyrå. Hon är ständigt på jakt efter misstänkta bovar som skadar våra kroppar och orsakar sjukdomar. Ledtrådarna kan vara enzymbrist, eller låg serotoninhalt.

Annons

Egentligen heter företaget Gävle kinesiologicenter.

I 25 år har Lotta Melin jobbat i motvind och fått försvara sitt yrke som kinesiolog, verksam inom alternativmedicinen. Men inget har stoppat henne, det har alltid varit hennes stora hobby och intresse.

Alternativa metoder för läkning är fortfarande inte riktigt rumsrena. Lotta är inte hemlig, men hon har ingen hemsida och marknadsför sig inte.

– Jag går inte ut brett. Men jag har haft folk sedan jag började för 25 år sedan och jag har minst tre månaders kö, säger hon.

Lotta Melin visste redan som liten att det var alternativmedicin hon ville syssla med. Kinesiologin lockade eftersom den alltid går vidare och söker efter orsaker till symtom, i stället för att bara konstatera och bota symtomen.

– Någon som har eksem på handen får cortison. Men jag vill hitta orsaken till eksemet och rätta till den obalans i kroppen som fått det att blomma ut. Jag brukar alltid börja med en hel kroppsbesiktning.

Det Lotta Melin gör är svårt att beskriva i ord.

Kinesiologi betyder rörelselära och grundtanken är att stress, obalanser och blockeringar i kroppens olika system som orsakar fysiska besvär kan spåras. Lotta kommunicerar med en persons nervsystem genom att testa spänningen i musklerna. Hon tar även blodprover, och undersöker näringsbalanser i kroppen.

Jag lägger mig på britsen för att försöka förstå och Lotta hittar häpnadsväckande snabbt och enkelt de ”obalanser” jag har, och som jag själv varit medveten om innan. Om jag hade varit hjälpsökande skulle hon ha förklarat rubbningarna i systemen och föreslagit behandling.

– Visst har jag funderat över varför jag inte har ett jobb som alla andra, så att jag slipper försvara mig. Men det ger en sådan glädje att kunna hjälpa människor som haft långvariga besvär och jag får nya erfarenheter genom kunderna varje dag. Jag vill få upp dem på britsen så fort som möjligt så att jag får börja leta orsaker. Även om det kommer fem personer med huvudvärk samma vecka så är det inte samma orsak till huvudvärken.

På de 25 år hon varit verksam har synen på alternativmedicin förändrats mycket lite och mycket långsamt. ”Vanligt folk” söker upp henne och vittnar om att de blir hjälpta, medan vetenskapen vänder bort ansiktet.

– Men det är faktiskt några läkare som hört av sig till mig och varit nyfikna och öppna för hur jag botat patienter som de haft tidigare, säger Lotta nöjt men samtidigt ödmjukt.

På mottagningen svassar en liten dvärgschnauzer runt hennes och besökarnas fötter.

– Jag skulle inte ha hund egentligen. Men en kompis föreslog att jag skulle ha honom på foder när han pensionerades som avelshund. Och så föll jag för honom, ler Lotta.

Egon var färdiguppfostrad och tolereras av allergiker. En perfekt hund att ha med på jobbet. Efter ett knappt år är han så självklar på kinesiologicentret att kunderna frågar efter honom om han inte syns till. Lotta och Egon unnar sig en dubbeltimme till lunch varje dag för att hinna gå en rejäl promenad tillsammans.

Tiden utanför jobbet har hon fokus på dottern Alicia, 15. Tillsammans ritade de ett litet vinterbonat hus som under fyra års tid har byggts på Limön.

– Det fanns ett riktigt ruckel på tomten. Det tog ett tag innan jag vågade tänka att det skulle bli något av det. Det har varit väldigt slitigt och utan vänner hade det inte gått, jag är oändligt tacksam för deras hjälp.

Annons
Annons
Annons