Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rullar ”Woffe” in i andra halvan av livet

/
  • PASSION FÖR FOLKOR. Wolfgang ”Woffe” Pouzar har skapat sig en helt egen nisch som tillverkare av nya plåtdelar till gamla Volkswagenbubblor. I sin charmiga företagsbuss åker han runt på olika VW-träffar i hela Europa.

Små, små händelser kan få oanade följder.
Som när Wolfgang Pouzar 1983 hittade en tidning om folkvagnar i en buss.
I samma ögonblick han började bläddra beseglades hans öde.

Annons

1983 gjorde Woffe, som alla kallar honom, lumpen i Söderhamn som bussförare. Under en tur till skjutbanan hittade han en kvarlämnad Volkswagen-tidning som han började titta i.

Sin första i en lång, lång rad bubblor skaffade han redan samma år.

– Den var från 1950. Jag har koll på vem som har den och det skulle vara kul att äga den igen, men den kostar nog en slant och det är nostalgin inte riktigt värd, säger Woffe.

Ett ständigt stigande intresse för biltypen utvecklades till det snart tioåriga företaget Wolfparts, som tillverkar plåtdelar till Volkswagen-bubblor som renoveras i entusiasters händer världen över.

Woffes karosseridelar är ganska dyra, men han tummar inte på kvalitén.

– Har någon en bil som är värd mycket pengar så tycker de att det är värt det, att få delar som är så nära original man kan komma, säger han.

Nästan allt exporteras. Intresset är stort i många europeiska länder. Han marknadsför sig på internet, fyller sin buss med delar och drar iväg på olika träffar runt om i Europa.

– Det är flera som fyllt jämnt i folkasvängen så för en månad sen var vi tio personer som åkte ned till Österrike i sex bilar, den äldsta från -48 och den modernaste från -56. Vilken uppståndelse det blev!

– Bland annat skulle vi besöka ett bilmuseum i Kaprun. Museiägaren var helt överväldigad och samtidigt knäckt över att det stod finare bilar på parkeringen än i hans museum. Vi fick äta och bo billigt och när vi skulle åka därifrån drog han igång en riktig ceremoni med eld och startflagga och grejer, helt sjukt.

Woffe känner sig hemma i Österrike. Med österrikiska föräldrar växte han upp i Hofors på knödel, surkål, fläsklägg, wienerschnitzel och apfelstrudel, rätter han fortfarande älskar.

– Maten och ölen är underbar därnere. Jag går upp flera kilo varje gång jag är där, säger Woffe.

Att bli äldre bekymrar honom inte nämnvärt, för som han leende konstaterar: ”Alternativet är inte bättre”. Han håller sig gärna i form och tränar triathlon; simning, cykling och löpning.

– Simningen var jag sämst på, jag lärde mig inte simma förrän i nian och var alltid rädd för vatten. Men 1994, när jag fick en ryggskada lärde jag mig crawla ordentligt och nu är det nog min bästa gren. Jag har fått jävligt mycket skit för träningen, i bilsvängen är man inte mycket för att sköta om sig. Men lägger man ner tusen timmar på en bil och inte en enda på sin egen kropp är det ju snett.

Tvillingsönerna Robin och Alexander, 24 år, är Woffes ögonstenar. Robin är bilmekaniker på Bilmetro och Alexander jobbar på Låstjänst.

– De är helt underbara och hjälpsamma. Det är så kul att de delar bilintresset. När de var mindre sa jag alltid att jag gärna visar hur man gör, men att de skulle göra jobbet själva och de är jätteduktiga båda två. Vi kramas alltid när vi ses och skiljs åt.

Sönerna fick en varsin Karmann Ghia, sportiga bubblor när de fyllde ett år. När de tog studenten var bilarna färdigrenoverade, bara att coolt fräsa iväg i.

Som ung var Woffe ett ökänt busfrö. Han skolkade och gick aldrig gymnasiet. Med en trea i gympa och resten streck i betyget var det bara att hoppa av och börja jobba som vaktmästare.

– Man fick jobb direkt på den tiden. Lite senare blev jag till och med lärarvikarie i både matte och engelska. När vi hade återträff med klassen efter 20 år och jag berättade det trodde folk knappt på mig, skrattar han.

Woffe har på senare tid gått igenom en skilsmässa och fått nya erfarenheter av livet. Han tvekade inte att söka hjälp när krisen kom och det har gjort honom öppnare som person.

– Jag snackar mycket mera nu. Jag vet att det hjälper.

Annons
Annons
Annons