Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony och Stina fyller 48

/
  • VARDAGSLYX. Tony Björklund och Stina Hammarström-Björklund bor nästan som om de vore på semester jämt, i ett stort hus i Lanforsen intill Dalälven i Älvkarleö bruk. Men de fiskar inte så mycket ihop, hellre kör de cross och fyrhjuling.

När Tony Björklund i Älvkarleö bruk fyllde 32 fick han den bästa tänkbara presenten: en dotter. Sedan dess har han med glädje puttat sitt eget firande i skymundan till förmån för Stinas.

Men i dag när pappa Tony fyller 40 blir det Stina som får hurra högst.

Annons

Tony Björklund är uppväxt vid Hålldammen, en kort bit uppströms från Lanforsen i Älvkarleö bruk. Men trots närheten till Dalälven var det inte vattnet som sysselsatte honom, utan skogen och motorerna.

– Det var cross och enduro som gällde, berättar Tony.

Numera vågar han inte kalla sig enduroförare.

– Det blev väl en träning i vintras, det kan nog inte räknas, skrattar han.

För tio år flyttade Tony in som hyresgäst i den gamla chefsbostaden vid kraftverket i Lanforsen, och för fem år sedan köpte han loss det. Sedan dess har renoveringsprojekten avlöst varandra. Just nu vilar frigolitblock och armeringsjärn på en stor rektangel av makadam, det ska bli ett stort garage.

– Det är alltid något på gång, säger Tony med ett leende. Jag gillar att konstruera saker och tänka ut hur det ska vara. Det är roligt att greja. Resan är roligare än målet, tycker jag.

En nybyggd, rymlig altan med högt i tak och en kompassros utformad i trädäcket ger ro i samma stund man slår sig ned – om man vänder bort blicken från grillen som just nu tjänar som verktygsskåp... Där ligger tumstock, hammare, skruvaskar och tänger.

På den stora parkliknande tomten har Stina en lekstuga med egen uteplats, och en uppblåsbar bubbelpool. Därifrån kan man se vattenmassorna i Dalälven som majestätiskt väller fram.

Mamma Marita bor bara en knapp kilometer bort.

– Jag kan cykla till mamma, det är förbi några farthinder bara, säger Stina.

Händer det att du och pappa bråkar någon gång?

– Ja, om jag måste städa. Men jag får inte ha någon som sover över om jag inte har städat. Vi brukar hjälpa varann, jag och Felicia och Nelly.

Det är två av Stinas kompisar, som också bor i närheten.

Efter många års skiftgång på träindustrin Setra i Skutskär har Tony sitt nya jobb bara ett stenkast bort. Han är produktionsledare på den nya solcellsfabriken Solarus i Älvkarleö bruk.

– Vi måste ju ställa om oss till nya energislag. Det är en väldigt spännande produkt vi gör, säger Stefan och berättar om hybriden mellan solfångare och solceller, som ger både el och varmvatten.

Hemma har han bergvärme som kompletteras med en braskamin när det är som kallast, men han planerar också att själv utnyttja solstrålarna så småningom.

Stina verkar både mogen och skärpt för sin ålder. I måndags hade pappa Tony sin första arbetsdag efter semestern, men Stina klarar att vara hemma ensam, säger hon.

Stina berättar att hon skulle vilja jobba på cirkus, vilket förvånar pappa lite.

– När kom du på det? undrar han.

– Vet inte, säger Stina.

Men hon blir säkert en perfekt cirkusarbetare, hon som både går på gymnastik och kan sköta hästar.

Annons
Annons
Annons