Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bäckis” och Jarmo – ett riktigt radarpar

Jarmo Sandelin var tillbaka där han spelade sin första proffstävling 1988.
Och den här gången fick han vinna Nicklas Bäckströms välgörenhetstävling – tillsammans med huvudpersonen själv.
– Det här var jättekul. Om det passar Nicklas schema kanske han kan komma på min välgörenhetsgolf, säger Sandelin.

Annons

Det är i sammanhanget av mindre stor vikt.

Men efter två år utan vinst blev det i går tredje gången gillt för Nicklas Bäckström i den välgörenhetstävling han var med och startade 2010.

Tävlingsformen var fyrmannascramble – med två lag i varje boll. Och med det golfmässigt största dragplåstret, Jarmo Sandelin, i samma lag fick ”Bäckis” till slut bjuda på ett segerleende.

– Det var riktigt roligt att spela med Jarmo. Man ser verkligen hur bra han är, och hur dålig man själv är, skrattar Bäckström, som just nu ligger på 8,0 i handicap.

– Vi kompletterade varandra bra, och jag fick bland annat till några fina drivar. Jarmo gav en del tips på vägen och det är intressant att se hur han tänker. Det är på en mer strategisk nivå.

Jarmo Sandelin har en egen stiftelse som samlar in pengar till välgörenhet – och när han fick veta att Nicklas Bäckströms tävling handlar om att samla in pengar till barnkliniken på Gävle sjukhus, tackade han ja utan att tveka.

– Det var egentligen en ren tillfällighet. Min kollega Jesper Kennegård nämnde att han skulle hit och då blev jag nyfiken. Ändamålet är jättefint, och jag kände att det var helt rätt att komma hit. Jag spelade också min första proffstävling här 1988, men det var på den gamla banan och där vann jag aldrig. Nu fick jag vinna på den nya i stället, säger Sandelin och avslöjar att hans stiftelse kommer att skänka 20 000 kronor till stiftelsen Gefle Sports and Future Foundation.

– Det är en symbolisk summa. Jag har inte varit i kontakt med ”Bäckis” tidigare, men det är trevligt att träffa andra som gör den här typen av insatser. Och om det passar Nicklas schema kanske han kan komma på min välgörenhetsgolf längre fram. Det handlar om att ge och ta hela tiden.

Sandelin har bland annat fem Europatoursegrar i bagaget, men spelar numera på Asientouren efter att i fjol ha tappat sitt kort på Europatouren för första gången på 16 år. Han räknar nu definitivt med att vara tillbaka på Gävle Golfklubb nästa år.

– En gång är ingen gång, två gånger är en tradition, säger han med ett leende.

Nicklas Bäckström själv sken ikapp med solen när han summerade den sex timmar långa tävlingsdagen på Gävle Golfklubb, där ett minst sagt stjärnfyllt startfält hade samlats.

– Det är så kul att alla ställer upp. Vi gör det här för ett väldigt bra ändamål, men utan sponsorerna hade det inte varit möjligt. De ska ha all cred, säger ”Bäckis” och berättar att 100 000 kronor går till barnkliniken på Gävle sjukhus.

Dessutom kommer två stipendier på 25 000 kronor vardera att gå till en hockeyjunior och en golfjunior.

Annons
Annons
Annons