På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Järnkrok nedflyttad – "för hård konkurrens"

+
Läs senare

Med drygt en vecka kvar till NHL-premiären är det många tidigare brynäsare som jagar en plats i finrummet. Calle Järnkrok, som flyttade över till Nordamerika i år blev nedskickad till AHL-laget i söndags. Kommer han att vända hem? – Det inte aktuellt just nu, säger hans agent Christian Sjögren.

Konkurrensen är oerhört tuff i Detroit Red Wings forwardsuppsättning för tillfälligt.

Laget har sexton forwards kontrakterade och när det amerikanska laget signade ett nytt kontrakt med Daniel Cleary blev det plötsligt extra tufft för Calle Järnkrok.

21-åringen fanns bland de 17 spelare som fick lämna Detroits trupp när NHL närmar sig. Calle är en av nio forwards som får börja säsongen i AHL.

Detroit har då fortfarande 38 (24 forwards) spelare kvar i sin stora trupp som ska bantas ytterligare, bland dessa tio svenskar.

– Det är helt enkelt för hård konkurrens om platserna. Detroit har en väldigt bred trupp och det finns några spelare som ligger före Calle. Signingen av Cleary gjorde det inte lättare, förklarar Calle Järnkroks agent Christian Sjögren.

Calle har spelat två matcher med Detroit och varit poänglös i bägge matcherna.

– Calle tycker att det har gått helt okej. Coacherna är nöjda med vad det har fått se och det är det viktigaste.

Att flytta hem till Brynäs är inte aktuellt i nuläget. Den förre Brynässtjärnan kommer att starta säsongen i Grand Rapids.

– Det är inte aktuellt just nu och vi har inte diskuterat den möjligheten. Tanken har alltid varit att han ska spela i AHL och om han gör det bra där kommer han med största sannolikhet att få chansen i NHL, säger Sjögren.

Calle Järnkrok spelade redan i slutet av förra säsongen nio AHL-matcher i Grand Rapids, innan han återvände till Sverige för en VM-satsning. Sedan vann Grand Rapids slutspelet i AHL.

Detroits chefsscout Håkan Andersson har sett Järnkrok i matcherna.

– Jag har pratat med honom och han är nöjd med Calle. Det som fortfarande är Calles problem är att han behöver bli starkare, säger Sjögren.

Fredag den 4 oktober drar AHL-säsongen igång för Järnkroks Grand Rapids. Man möter Rochester Americans (Buffalo Sabers farmarlag).

Frågan är då om han får möta Johan Larsson?

Den tidigare Brynäsforwarden hänger på en skör tråd mellan AHL och NHL, men finns fortfarande kvar i NHL-truppen.

 • Tidigare Brynäsare som jagar en NHL-plats

  Calle Järnkrok, Detroit Red Wings:
  När Detroit gjorde sin första stora nedskärning av sin trupp inför NHL-premiären var Järnkrok en av 17 som fick beskedet att flytta ner.
  Mattias Ekholm, Nashville Predators:
  Gör sin tredje säsong i Nordamerika (lånades ut till Brynäs den första). Det har "bara" blivit tre NHL-matcher. Han är fortfarande med i Nashvilles 33-manna trupp och chanserna till spel är större den här säsongen.
  Johan Larsson, Buffalo Sabers:
  Trejdades från Minnesota till Buffalo i slutet på förra säsongen. Är fortfarande med NHL-truppen, men hänger löst.
  Sebastian Wännström, St. Luis Blues:
  Har imponerat på försäsongen och gjort en del mål. Men skickades ner till Chicago Wolves när truppen bantades i lördags.
  Jacob Markström, Florida Panthers:
  Skulle vara den uttalade förstemålvakten den här säsongen. Men Florida valde att ta in rutinerade Tim Thomas på ett tryout-kontrakt. Men spel i NHL blir för "Markan".
  Oscar Dansk, Columbus Blue Jackets:
  Var med på campen och fick stå några matcher. Men något NHL-spel blir det inte. Kommer att spela i OHL-laget Errie Otters.
  Elias Lindholm, Carolina Hurricanes:
  Har fått beröm av coacherna och är med i truppen. Mycket talar för att juniorstjärnan kommer att få börja säsongen i NHL.
  Niklas Svedberg, Boston Bruins:
  Tukka Rask är den givna ettan och skrev nyligen på ett mångmiljonkontrakt med Bruins tidigare i år. "Svedda" krigar mot kanadensaren Chad Johnsson. Den förre guldhjälten har fått beröm under försäsongen.
  Eddie Läck, Vancouver Canucks
  Canucks trejdad bort Cory Schneider, men kvar i laget är stjärnmålvakten Roberto Luongo. Läck vaktade kassen i lördags när laget förlorade mot Edmonton med 5–2.
  Joacim Eriksson, Vancouver Canucks:
  Gör sin första säsong i Nordamerika. Konkurrerar med Eddie Läck om platsen i NHL.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons