Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kuben” redo med pipan

Han får ibland frågan när han ska lägga visselpipan åt sidan.

Men Thomas ”Kuben” Andersson ser inget slut – i morgon går Gävledomaren in i sin 24:e elitseriesäsong.

Annons

Thomas ”Kuben” Andersson låter minst sagt motiverad – två dagar före elitseriens premiäromgång.

– Man är alltid sugen på att dra igång en ny säsong. Det är fantastiskt kul att vara med på den här nivån, säger ”Kuben”, som här ger sin syn på de nya regler som både domare och spelare ska anpassa sig till så gott det går.

Den största nyheten är att det den här säsongen kommer att vara tillåtet att styra in pucken i mål med skridskon.

– Det har även tidigare varit okej att styra in pucken med skridskon. Skillnaden är att skridskon nu får vara i rörelse, men det är viktigt att komma ihåg att hela skenan måste vara i isen hela tiden. Spelaren får bromsa in pucken om den kommer från sidan och även föra skridskon framåt och vinkla in pucken. Däremot får spelaren aldrig göra en sparkrörelse, förklarar ”Kuben”.

Den här säsongen kommer det också att vara okej att göra mål inne i målgården.

– Man får inte stå i målgården och vänta där. Men om man av någon anledning hamnar där och inte stör målvakten är det okej att göra mål, även om man är där före pucken.

”Kuben” ger ett exempel från i våras, då Jonathan Granströms 1–0-mål gav Brynäs 3–0 i matcher i finalserien mot Skellefteå. Ett mål som inte borde ha godkänts, eftersom Granström befann sig i målgården före pucken.

– Det skulle inte ha varit mål, men den här säsongen hade det målet varit okej eftersom Granström inte störde målvakten, konstaterar ”Kuben”.

I samband med Granströms mål gjordes videobedömning, men det var för att kontrollera om det var spark eller inte.

– Det är också något som är nytt. Förra säsongen gjordes ingen videogranskning på offside i målgården, men den här säsongen kommer vi att kunna ringa videomåldomaren för att fråga om spelaren störde målvakten.

– Varje domare kommer att titta noggrant efter om spelaren ställer sig i målgården eller av någon anledning hamnar där. Det är skillnad på att stå där och att hamna där. Sker det medvetet kommer vi att skrika åt spelaren att han ska lämna målgården, precis som det varit hela tiden. Gör han inte det blir det avblåsning och tekning utanför anfallszonen.

”Kuben” hoppas att förändringarna, som spikats efter diskussioner mellan Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet samt representanter från respektive lag, ska resultera i att det blir fler mål i elitserien än tidigare.

– Jag antar att det är det man är ute efter. Förhoppningsvis blir det här till det bättre, men det är svårt att säga innan vi kommit igång.

Finns det inte en risk att det blir fler oklara situationer?

– Det hoppas jag inte. Inställningen måste vara att förändringarna är positiva innan något annat har bevisats. Blir det sämre kan man alltid gå tillbaka till tidigare regler.

Thomas ”Kuben” Andersson är alltså redo för sin 24:e elitseriesäsong, och är med det veteranen bland elitseriedomarna. Gävlekollegan Patrik Sjöberg kommer som god trea med tolv elitseriesäsonger hittills.

– Jag kan få frågan när och om jag ska sluta. Men jag tycker att det är lika roligt fortfarande, kanske till och med ännu roligare nu än tidigare, säger ”Kuben”, som förstås ger tummen upp för att det inte finns någon övre åldersgräns att bry sig om.

– Internationellt får man väl döma till 50 års ålder, men i Sverige finns ingen åldersgräns. Det handlar mer om hur man presterar och det tycker jag är bra.

– Det är likadant för spelare. Varför ska man sluta bara för att man har fyllt ett visst årtal? Så länge du lever upp till de fysiska kraven och kan prestera på den här nivån är det inga konstigheter. Och hur blir man en bra domare? Jo, det är bara att döma, döma och döma. Erfarenhet är ingen belastning.

Inför elitseriestarten önskar ”Kuben” bland annat att spelarnas respekt för varandra blir större, med tanke på antalet huvudtacklingar som ökade markant förra säsongen.

– Spelet har blivit så ofantligt mycket snabbare. I stridens hetta är det klart att incidenter inträffar, men det gäller att respektera varandra även om det går fort. Det här är något som vi pratar med spelarna om, att tänka till en extra gång innan man tacklar någon som står taskigt till. Speciellt intill sargen är det extra viktigt att spelarna har spelsinne och inte tacklar någon bakifrån.

Annons
Annons
Annons