Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Brynäs bli Rahm-starka

Brynäs värvning av den dopingavstängde målvakten Robin Rahm har rört upp känslor i Hockey-Sverige.

Klubben har deklarerat att man självklart helt tar avstånd från doping, och nu förklarar lagets fystränare Claes Rahm för Sporten hur man tränar rent.

– Att dopa sig ska inte ens kunna finnas på kartan.

Annons

I vinter är Brynäs laget alla vill slå. Redan två veckor efter den sista finalmatchen i april drog de då nyblivna svenska mästarna igång försäsongsträningen igen. En ovan situation för de flesta i laget att börja träna så snabbt efter säsongens slut.

– Den bästa träningen man kan få måste ju vara att spela slutspelshockey och få den erfarenheten, säger Claes Rahm.

Sju veckor, fram till midsommar, höll man i träningen innan sommarledigheten tog vid för spelarna.

– Om man kan kalla det ledighet, skrattar Rahm och förklarar:

– De måste ju hålla igång på egen hand nu.

För Brynäs har doping varit på tapeten den senaste veckan i och med värvningen av den avstängde målvakten Robin Rahm, som under sommaren 2010 använde sig av anabola steroider för att återhämta sig snabbare efter en skada.

– Jag har ingen aning om hur det kan hända överhuvudtaget. Dels ska det inte kunna finnas något intresse för att dopa sig, och om man mot förmodan skulle känna behovet så måste man strunta i det i alla fall, säger Claes Rahm, som trots efternamnet inte är släkt med värmlänningen.

– Jag har aldrig träffat honom, så det ska bli intressant att se vad han är för person när han kommer. Det är ju väldigt färskt för mig med.

Fysträningen kör igång igen 23 juli innan man veckan efter går på is. Men redan då förväntar sig Claes Rahm att många spelare plockat fram skridskorna:

– Jag ser gärna att de har åkt litegrann på egen hand, så att inte ljumskar och annat tar för mycket stryk när vi kör igång, förklarar han.

För det handlar mycket om att kunna bygga upp kroppen i ett lagom tempo – dels för att undvika skador, men också för att kunna bibehålla den grundfysik man tränat upp under sommaren.

I Brynäs förespråkar Rahm en kontinuitet i träningen där övningarna återkommer från år till år framför att köra oprövade övningar varje säsong.

– Ibland kan det ju vara bra att komma med nya grejer, men ofta så är det bra att ge kroppen signaler som den känner till så att man kan klara av träningen lite bättre än året innan.

• Hur brukar träningarna se ut under försäsongen?

– Vi går ofta ut i skogen och kör sprint, hopp och accelerationer i lutningar, men vi har en del brottningsträning och annat med för att träna styrka.

Men inte bara träningen är viktig. Även kosten har stor del i vilka resultat spelarna i slutändan kommer uppnå.

– Vi brukar dra lite information för hela gruppen och ta in en dietist ibland, men sen om vi ser ett individuellt behov så kan vi ju ta lite extra där också.

Och det är främst de yngre som brukar ha tendenser till att slarva, menar Rahm.

– De äldre som har familj brukar få bättre struktur på sin kosthållning, medan de yngre kanske inte har kommit in i samma tänk än. Ska man träna redan klockan tio måste man ju komma upp i hyfsad tid och äta en stadig frukost för att orka med att köra.

Fast det är inte bara maten som är viktig. Man för även dialoger med spelarna om andra saker de stoppar i sig.

– Vi pratar mycket med killarna om kosttillskott också. Vi vill ju aldrig att de ska ta sådant som vi inte känner till vad det är för något, berättar Rahm.

• Hur jobbar ni annars mot doping?

– Det känns inte som att man behöver jobba aktivt med det på något sätt. Spelarna känner till förutsättningarna sedan tidigare.

För även om hockeyn rent historiskt varit relativt skonad från dopingfall så har man regelbundna kontroller.

– De vill alltid veta var vi är på den gemensamma träningen. Nu när de kör individuellt vet jag inte exakt hur det funkar, men de brukar få rapportera in vart de befinner sig under sin ledighet, förklarar Rahm.

Om två veckor är det slut på den individuella träningen för spelarna och de gemensamma sessionerna tar åter vid. Sessioner som bevisligen lönat sig.

– Ja, det kan man väl säga. SM-guldet känns som ett trevligt kvitto, avslutar Rahm.

Annons
Annons
Annons