Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem OS-ryttare tävlar i Grand Prix Tour

”Kom och se flera av de svenska toppryttarna rida VW Grand Prix där förstapriset är 75 000 kronor!”
Så inbjuder Gävle ryttarsällskap publiken till helgens kolossalstora hästhoppning på världsnivå i Gävle. VW Grand Prix Tour med Gävle RS som värd lockar med ny utebana, nytt ridhusunderlag och totalt 180 000 kronor i prispengar!

Annons

Detta 3-dagarsmeeting på Lerviks ridcenter i Gävle är en av tre deltävlingar i VW Grand Prix Tour, som är den största satsningen någonsin inom svensk ridsport. De svenska stjärnryttarna tävlar om riktigt stora prispengar, totalt 180 000 kronor - i varje deltävling! De svåra klasserna går med statusen elit och klasserna därunder är nationella. Självaste huvudklassen Grand Prix 1.50 avrundar det jättestora evenemanget på söndagseftermiddagen kl 15. Och Gävleborgs ridsportförbund skriver ridsporthistoria: Det här är nämligen första gången någonsin som det i Gävleborgs län arrangeras elittävlingar i hästhoppning.

OS-ryttare som väntas komma är Jens Fredricson, Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson, Linda Heed och Helena Persson.

– Helt fantastiskt! Elittävlingen blir otroligt nog större än förväntat. Antalet monterbara boxar är utökade till totalt 200 uppstallningar, säger pressansvariga Erika Persson.

En av de viktigaste aspekterna för att hålla en elittävling är att preparera tävlingsbanans underlag på rätt sätt.

– Vi har nu bytt ut löplagret i ridhuset, det vill säga själva ridytan. Den består nu av en blandning av fin sand och fiberbitar, berättar Leif Hall.

– Underlaget är en av de viktiga ingredienserna i ett bra tävlingsarrangemang.

Det understryker Leif medan han på tisdagen med en kratta i handen fördelar fiber och sand från tjockare till tunnare fläckar i ridhuset. Och visst är han förväntansfullt spänd på hur det nya underlaget kommer att fungera när så många hästar och ryttare ska hoppa höga hinder i dagarna tre.

– Jag har många års erfarenhet av sandbanor. Jag vet vilken sorts sand det ska vara och hur skikten ska fördelas. Men fiber ihop med sand är ju så nytt. Jag valde detta nu för att det är inne att ha det. I de här trakterna verkar det som att ridhusen med fiber och sand är det som gäller.

Leif är klubbens ridskolechef och som A-banbyggare designar han som alltid banorna även nu när det är premiär för elittävling i Gävle ryttarsällskap.

– Dessutom har det byggts en helt ny och större utebana, som grävts ur och byggts från grunden med olika lager och extra god dränering, tillägger han.

Därmed kommer Gävle Ryttarsällskap i Lervik, att kunna erbjuda Sverigeeliten 3-dagarstävlingar av toppklass i Volkswagen Grand Prix.

Vad tycker du inför helgen Leif?

– Det är så fantastiskt att vi blev tillfrågade om att arrangera en deltävling i cupen. Det ska verkligen bli roligt och spännande!

Annons
Annons
Annons