Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa och Mathilda gick till RM-final

Gävle FRK:s Lisa Persson, 17 och Högbos Mathilda Andersson, 18, var Gävleborgs representanter i årets Riksmästerskapen i hästhoppning i Hammarö. Båda gick till final.

Annons

Kvalificeringen dit var att plocka poäng för placeringar i landets alla regionala och nationella hopptävlingar under perioden 1 mars - 30 juni i år. Gävleborg fick skicka sina fem bästa ekipage från respektive klass 1.10 och 1.20 meter. Men det var bara två som åkte, de med mest poäng: Gävle fältrittklubbs Lisa Persson med sin Corazon i 1.10 och Högbo ridklubbs Mathilda Andersson med sin Dakota 287 i 1.20.

Riksmästerskapen gick i Hammarö med 4-dagars regional status på gräsbana med nya Föreningen för Equality riders som arrangör. Det var grusunderlag på framridningen och framhoppningen.

Så här gick det för Gävleborgsekipagen, som båda kommer från Gästrikland, samt Upplandsekipaget, dag för dag: Lisa Persson/Corazon i 1.10 och Mathilda Andersson/Dakota 287 i 1.20:

- Torsdag:

Uppvärmningsklass, Clear round, (där ekipagen fick känna på gräsbanan).

• Lisa/Corazon: Felfritt.

• Mathilda/Dakota: 4 fel.

- Fredag:

Kval 1, två faser bedömning A:0/A:0.

• Lisa/Corazon: 0+0 fel, 12:e placering.

• Mathilda/Dakota: 0+0 fel, utanför placering.

- Lördag:

Kval 2, bed A.

• Lisa/Corazon: Felfritt, etta.

• Mathilda/Dakota: 12 fel (tre nedslag).

- Söndag:

Final, bed A:1a, (30 till finalen på respektive höjd).

• Lisa/Corazon: 0+0 fel, 5:e placering, (20 felfria i grundomgången och gick vidare till den försvårade omhoppningen).

• Mathilda/Dakota: 8 fel i grunden, utanför placering.

Lisa Persson tyckte att det var lärorikt att vara med.

• Trodde du att det skulle gå så här bra?

– Ja, jag hade hoppats på att jag och Corazon skulle komma till final, jag trodde inte vi skulle vara nolla i alla klasser. Men jag ville att vi skulle komma etta eller tvåa, för då hade vi varit direktkvalade till Globen. Det var spännande, för det skiljde bara 77 hundradels sekunder mellan tvåan och oss på femteplatsen. Vi kommer igen nästa år.

Lisa och Corazon kom till Hammarö redan på onsdagen.

• Tycker du det var skillnad på den här tävlingen jämfört med de som du hittills varit med på?

– Ja det här var mer allvar än på ett vanligt meeting. Det låg väldigt fint till. Framridningsbanan låg vid sjöstranden med utsikt över Vänern.

Mathilda berättar om den jobbiga resan hemifrån Högbo ner till Hammarö:

– Resan ner var inte så rolig för Dakota. Hon sparkade och när vi stannade försökte hon lägga sig i trailern, så vi var tvungna att lasta ur henne. Vi kollade upp så hon var oskadd, lastade in henne igen och fortsatte resan. Efter lite småsparkande resten av vägen hade hon fått lite skrapsår när vi kom fram.

• Du kunde tävla henne ändå?

– Ja. Hon kändes fin när jag red henne på kvällen. Men när tävlingen började var hon inte sig lik i klasserna. Både jag och hon fick kämpa mer än vanligt efter den jobbiga resan. Och vi kom till final i alla fall, det hade man ju hoppats på. Det var bra sandunderlag på framridnings- och framhoppningsbanan. Vi kommer igen nästa år.

Tierps Bim Dawson representerade Uppland, referat om henne kommer senare.

Annons
Annons
Annons