Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring tog emot Dagermanpriset

/
 • Bengt Söderhäll, prisjurymedlem, talade entusiastiskt om hur årets Stig Dagermanpris så tydligt går i Dagermans anda.– IMÄI står för civil medmänsklighet och Stig Dagerman stod tydligt upp för antivåld och för alla människors rätt, sade han.
 • Prisjuryns ordförande Arne Ruth tilldelar Jessica Zhang från IMÄI ett diplom och prissumman på 50 000 kronor. I bakgrunden står jurymedlemmarna Jan Bendrik och René Dagerman.
 • Uppemot hundra människor stod samlade i solen för att ta del av årets utdelning av Dagermanpriset.
 • Fotografi på Stig Dagerman bredvid diplomet med motiveringen till årets prisvinnare IMÄI.
 • Jessica Zhang från
 • Maria-Pia Boëthius var väldigt glad över att årets Dagermanpris går till nätverket IMÄI och här gratulerar hon Jessica Zhang från nätverket.
 • Jessica Zhang talade framför porträtten på tidigare prisvinnare om IMÄI:s verksamhet. – Jorden tillhör alla. Alla människor har rätt att röra sig fritt och bosätta sig var som helst i världen, reciterade hon från IMÄI:s plattform.
 • Maria-Pia Boëthius var väldigt glad över att årets Dagermanpris går till nätverket IMÄI.
 • René Dagerman, son till Stig Dagerman, välkomnade publiken till vad han kallade
 • Vattnet släpptes på i Älvkarlebyfallen som en gest för det fria ordet och som en hyllning till pristagaren.
 • Vattnet släpptes på i Älvkarlebyfallen som en gest för det fria ordet och som en hyllning till pristagaren.
 • Vattnet släpptes på i Älvkarlebyfallen som en gest för det fria ordet och som en hyllning till pristagaren.

18-åriga Jessica Zhang, företrädare för nätverket "Ingen Människa Är Illegal", tog under lördagen emot Stig Dagermanpriset på Laxön i Älvkarleby framför ett hundratal åskådare.

Annons

Solen strålade över den stora publik som hade samlats för att se årets Stig Dagermanpris delas ut till nätverket IMÄI.

– Välkomna till årets bästa dag, sade René Dagerman, son till Stig Dagerman, för att inleda prisceremonin.

Därpå var det dags för publicisten och prisjuryns ordförande Arne Ruth att läsa upp prismotiveringen:

– Det låter som en rad i en dagsvers av Stig Dagerman. Det borde ropas ut över världen varje dag: Ingen människa är illegal! Nätverket "Ingen Människa Är Illegal" får årets Dagermanpris för att de verkställer budskapet i handling.

18-åriga Jessica Zhang, aktiv i IMÄI i Stockholm, verkade rörd när hon tog emot diplomet och prissumman på 50 000 kronor.

– Jag vill tacka å hela nätverkets vägnar för priset. Det här betyder mycket för oss och för alla de människor vi möter. Priset är ett erkännande som säger att det vi gör är viktigt och rätt. Prissumman kommer att delas upp mellan våra lokalgrupper, sade hon.

Efter ceremonin öppnades dammluckorna och vattnet forsade i Älvkarlebyfallen, som en symbolisk gest för det fria ordet och som en hyllning till pristagaren. Författaren och prisjurymedlemmen Maria-Pia Boëthius blickade ut över älven.

– Årets pristagare är bland det bästa valet vi gjort någonsin, dessa människor handlar precis som Stig Dagerman tyckte att människor skulle göra, sade hon.

Senare under dagen skulle bland andra Mohammed från Afghanistan berätta om hur nätverket IMÄI hjälpte honom med såväl boende, mat och skola då han förra året kom till Sverige.

– De hjälpte mig med allt jag behövde. Jag hade aldrig trott att det fanns sådana människor, sade han.

Annons

Mer läsning

Annons