På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Älvkarlebyhus säger upp personal

+
Läs senare
/

Älvkarlebyhus säger upp halva styrkan inom fastighetsskötseln, i väntan på beslut om man även i framtiden får förvalta kommunens fastigheter.

Fem personer på Älvkarlebyhus har blivit uppsagda, och ytterligare en anställd avgår med pension. Orsaken är att bolagets avtal med kommunen att sköta kommunens fastighetsförvaltning löper ut vid årsskiftet.

– Vi måste anpassa vår organisation efter de förutsättningar som finns, säger Eva Henebäck, vd på Älvkarlebyhus.

I dag arbetar 21 personer på Älvkarlebyhus, varav fem personer får gå 28 februari nästa år, om inte avtalet förnyas. Ytterligare en person avgår med pension.

Älvkarlebyhus har lagt ett anbud för få fortsätta sköta kommmunens fastigheter.

– Får vi uppdraget blir det aktuellt med återanställning, men inte i samma omfattning som i dag, säger Eva Henebäck.

Orsaken till att inte alla får behålla sitt arbete är att Älvkarlebyhus tolkar det nya förvaltningsuppdraget som mindre omfattande än vad det är i dag.

– Avtalet är uppbyggt på ett annat sätt. Det är kommunen som har sagt vad de vill handla, vår bedömning är att det inte blir samma antal personer som i dag, säger Eva Henebäck.

Hon tror att runt tre personer kan återanställas om Älvkarlebyhus vinner upphandlingen. Urvalet av vilka anställda som blivit uppsagda har skett genom förhandlingar med facket.

– Vi har träffat en överenskommelse om hur vi ska vara bemannade efter det här, säger Eva Henebäck.

Anbudstiden i upphandlingen tog slut förra veckan. Besked om vem som vann ges före årsskiftet.

Inga-Lil Tegelberg, (S), kommunalråd i Skutskär, beklagar att Älvkarlebyhus har tvingats säga upp halva styrkan inom fastighetsförvaltningen men säger att kommunen är tvungen att följa lagen om offentlig upphandling.

– Vi tittade på det där och vår information var att vi inte hade någon möjlighet annat än att göra en upphandling, säger hon.

  • Lagen om offentlig upphandling (LOU)

    Enligt lagen om offentlig upphandling måste man låta andra företag vara med och konkurrera när man ska köpa varor eller tjänster för mer än ungefär 280 000 kronor.

  • Bakgrund

    Älvkarlebys kommunfastigheter

    Älvkarlebyhus tar hand om skötseln av kommunens fastigheter sedan 2003. Innan dess var det Älvkarleby kommun som skötte förvaltningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons