Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarlebys skolor sämst i landet

(Uppdaterad 1/11) Sveriges sämsta grundskola finns i Älvkarleby. Men grannkommunerna får inte så mycket bättre betyg. Det visar en granskning från Föräldraalliansen.

Annons

Föräldraalliansen har de senaste sex åren rankat alla kommunala grundskolor i landet. I årets ranking placerar sig Älvkarleby kommun på plats 290 – alltså sämst i landet.

Den främsta orsaken är att inte ens hälften av de elever som gick ut nian 2010 fick godkänt i alla ämnen, endast 44 procent godkändes.
– Så lågt värde när det gäller måluppfyllelse för en kommun har jag aldrig sett. Det är extremt dåligt, säger Peter Hallin som är projektledare på Föräldraalliansen.

Granskningen omfattar bland annat studieresultat, lärartäthet, ekonomi, skolmat och fritids. Älvkarleby ligger strax under snittet på alla områden förutom studieresultaten som är orsaken till att kommunen placerar sig på sista plats.
Förra året hamnade Älvkarleby på plats 289. Kommunens snittplacering för de senaste sex åren är 277.
– Det tyder på att det inte är en tillfällighet att kommunen kom sist i år. Det finns all anledning i världen att sätta sig ner och se över skolan, säger Peter Hallin.

GunnMari Nordström som är skolchef i Älvkarleby kommun håller med om att skolan inte var bra 2010 men påpekar att man redan gjort mycket för att förbättra resultaten. Exempelvis görs regelbundna uppföljningar av alla elever i samtliga ämnen en gång i månaden.

Och resultaten har förbättrats. 2010 var 71 procent av niorna behöriga till gymnasiet, 2011 var det 87 procent. För att bli behörig till gymnasiet krävs inte godkänt i alla ämnen.
– Den här undersökningen gäller för 2010 och då vet vi att vi låg väldigt dåligt till. Det var ett bottenår. Men för mig är det historia, nu är det 2011 och 2012 som gäller, säger GunnMari Nordström.

Annons
Annons
Annons