Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis dömd för vådlig mopedjakt

Polisen skulle stoppa en skolpojke på en trimmad moped. Det slutade med att polisbilen körde in i en vägbom och träffade pojken. Uppsala tingsrätt dömer polisen till böter för vårdslöshet i trafik och tjänstefel.

Annons

Det var i oktober förra året som en tonårspojke i Norduppland missade skolbussen. Han tog då sin trimmade moped för att ta sig till skolan. På vägen dit fick en ledig polis syn på pojken som färdades i hög fart. Han kontaktade sina kollegor som satte upp en hastighetskontroll. När mopedisten, som körde 66 kilometer i timmen, skulle stoppas fick han "hjärnsläpp" som han själv säger i förhör. Han gasade på och försökte köra ifrån poliserna.

Patrullen åkte efter mopedisten in i samhället. När pojken vek av in på en mindre grusväg så följde patrullen efter. Polisen var som mest upp i en hastighet på 110 kilometer i timmen. Pojken körde närmare 90 kilometer i timmen och det bildades dammoln från gruset. 200 meter efter ett backkrön var vägen avstängd med en vägbom. Pojken tappade fäste med mopeden och gled liggande tillsammans med mopeden under bommen. När pojken reste sig upp körde polisbilen in i bommen. Bilen träffade även pojken som fick ytliga skador och ramlade omkull.

Polisen som körde säger i förhör att denne såg bommen men att orsaken till kollisionen berodde på bilens hastighet och grusunderlaget.

Uppsala tingsrätt finner att polisen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Rätten dömer även polisen för tjänstefel då polisen fortsatte följa efter pojken i högfart in på grusvägen. Polisen skulle ha stannat när pojken vek av in på grusvägen.

"Är den flyendes farlighet inte känd eller, om den är känd, inte av svårartad beskaffenhet bör förföljandet avbrytas så snart det innebär fara för att någon skadas" står det i polislagen.

Polisen döms även för förseelse mot fordonsförordningen efter att ha kört sin privata bil, som var belagd med körförbud, på en gata i samhället.

Polisen döms till dagsböter 16 800 kronor. Polisen ska dessutom betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Annons
Annons
Annons