Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sillfest på Fyrklövern

/
  • SILLKVÄLL. På onsdagskvällen var det traditionell sillkväll på Fyrklövern –  med sill, potatis, snaps och snapsvisor. Bengt Herlinder, Britt Marie Alenius, Maj Larsson och Gullan Sågström var några av pensionärerna som deltog.
  • SOMRIGT. Det dukas fint inför festen.
  • KLÄR UPP SIG. Rose Westin tycker inte att det spelar någon roll vilken typ av arrangemang som ordnas. Det är umgänget som är det viktiga. ”Jag går så fort det är någonting. Det är lika kul allting”, säger hon.
  • TREVLIGT. Kurt Haglund och Martti Kuucela brukar gå på alla arrangemang. ”Det är väldigt bra att de gör det här. Det är roligt för de äldre som inte kommer ut. Det skulle vara lite oftare. Men det är bättre med ett par gånger än inget alls”, säger Kurt Haglund.
  • MINGEL. Christer Sjökvist serverar drinkar till Gun Persson, Gullan Sågström, Birgitta Karlsson och Stig-Erik Karlsson. ”De som ställer upp och gör det här är helt underbara. Det är det enda roliga vi har. Man får ett annat människovärde”, säger Birgitta Karlsson. ”Det lyser upp mycket”, säger Gun Persson.
  • SJÄLVKOSTNADSPRIS. Festerna finansieras genom att pensionärerna betalar för att delta. Sillkvällen kostar 50 kronor för alkoholfritt och 70 kronor inklusive öl och snaps. ”Det är självkostnadspris. Vi försöker att hålla nere kostnaderna så att det inte ska bli så dyrt”, säger Christer Sjökvist.

I vintras drog kommunen in kvällsaktiviteterna på Fyrklövern.

Då klev anhöriga in och tog över rodret.

Sillkväll, pubafton och mingel har de hunnit med hittills.

Annons

Det luktar parfym och hårspray i entrén till restaurangen på Fyrklöverns servicehus. Ett 40-tal pensionärer sitter samlade i klungor och småpratar med varandra. Klockan närmar sig 17.00 – då ska sillkvällen starta.

Christer Sjökvist och Rose Westerlund, två av de ideella krafter som står bakom arrangemanget, kommer rullandes med en drinkvagn. I kväll bjuds det på Gimlet.

– Vill du ha en drink? Med eller utan alkohol? frågar Christer Sjökvist damerna och herrarna när han passerar.

Rose Westin, som bor på Fyrklövern, minglar inför festen.

– Jag går så fort det är någonting så man får lite kul och lite ombyte. Det spelar ingen roll vad det är. Det är just känslan att få klä upp sig och göra sig i ordning som gör att det blir speciellt. Så här borde alla gamla få ha det men det är få förunnat, säger hon.

De fina kläderna, umgänget, musiken och sången är ett avbrott i den annars ganska inrutade vardagen.

– Det är allt som man inte har annars under dagarna. De är duktiga de som ställer upp och gör det här, säger Rose Westin.

Det är anhöriga och andra frivilliga som hjälps åt att fixa festerna åt de äldre. Totalt är de sju stycken.

– Vi hade fått reda på att de skulle dra in kvällsaktiviteterna från kommunen sida. Vi vill inte att min mor och de andra som bor här ska gå hem klockan 16 och inte göra något mer på hela dagen. Så då drog vi själva igång aktiviteter, säger Christer Sjökvist.

Inför varje arrangemang ska det handlas, lagas mat, fixas musik och dukas – en hel del arbete.

– Men det är roligt. Det viktigaste är att de får träffas. Det är kul att se hur glada de blir, säger Rose Westerlund.

Annons
Annons
Annons