Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vild skyltning” tvingar fram skyltpolicy

/
  • Många skyltar vid en vägkorsning är ett exempel på trafikfarlig skyltning, menar Susanne Gustafsson på miljö- och byggkontoret.

För att sätta upp en skylt inom detaljplanerat område krävs bygglov. Men det är det inte alla som vet. Nu arbetar Älvkarleby kommun med en skyltpolicy.

Annons

På Älvkarleby kommun anser man att friheten i att sätta upp skyltar i Älvkarleby kommun gått lite för långt.

– Det har exploderat, kan man säga, säger Sofie Åberg kommunarkitekt i Älvkarleby kommun som beskriver skyltningen som ”lite vild”.

Som exempel pekar hon på skyltarna vid Västanåvägen, som står tätt bredvid varandra, precis inpå korsningen. De kan anses vara en trafikfara, eftersom man ska ha ögonen på vägen när man ska svänga.

– Det vanliga är att Trafikverket inte godkänner skyltar närmare än 50 meter från vägområdet, förklarar Susanne Gustafsson som är fysisk planerare på miljö- och byggkontoret. Hon har fått i uppdrag att utforma ett förslag på skyltpolicy för Älvkarleby kommun, som i längden ska leda till att skyltningen blir bättre.

– Vi gör inte det här för att sätta dit någon. Det här är bara för att informera, vi tror att det funkar ganska bra till en början, säger Susanne Gustafsson.

Policyn ska göra det tydligt för vilken typ av skyltar som man behöver söka bygglov, och vilka man kan sätta upp utan att be om lov. Susanne Gustafsson menar att det i dag råder en stor osäkerhet om vad som egentligen gäller.

– Skyltarna ska vara lämpliga för sitt ändamål och se bra ut. Man ska förstås inte snubbla över dem om man är blind, inte riskera att få dem i huvudet, säger hon.

Dessutom vill kommunen informera om vilka övriga regler som gäller, till exempel bredvid en väg, eftersom många sätter upp skyltar lite var som helst.

Förslaget på policy är ännu i sin linda och behandlas som första steg av samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott i dag. Troligtvis kommer förslaget så småningom även ut på samråd.

Annons
Annons
Annons