På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

700 år gammal ort med klurigt folk

+
Läs senare
/

Wesslando fyller 700 år. Det är orten som ligger väster om ån. Och som numer heter Västland.

– Namnet byttes när vi fick ett modernare språk i Sverige på 1800-talet, säger Lars Gustafson, kyrkoherde i Västlands församling.

På fredagen var det exakt 700 år sedan den gamla kyrkan byggdes. Samtidigt med bygget fick orten namnet som syftar till att vi befinner oss väster om Tämnarån. Dessutom är det 150 år sedan nuvarande kyrka restes i byn.

Gustafsson tycker att det känns spännande att veta att det funnits folk så länge på platsen.

I dag bor det 200 - 300 personer i Västland.

– När ryssarna härjade här 1719 hade inte människorna några kassaskåp. Men de hade potatissäckar som de la kyrksilvret i och som de grävde ned i åkern.

På fredagseftermiddagen anordnade Västlands församling en minnesstund i kyrkan och på kyrkogården. Lars Gustafson höll en tyst minut för de som ligger på kyrkogården.

Kyrkvärden Börje Axelsson berättade för ett 20-tal besökare om begravningar genom tiderna. När väl kistorna började tas in i kyrkan var det bara fint folk som placerades på koret längst fram.

– Kistorna med fattiga människor fick stå i vapenhuset, det var för hemskt egentligen.

  • Mer firande

    På söndag fortsätter firandet. Då blir det högtidsgudstjänst i kyrkan med bland annat predikan av kontraktsprost Ann-Sofi Davidson, och historik av kyrkorådsordförande Carl-Bertil Wallin samt sång och musik.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons