Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockare lämnade soptipp efter sig

/
  • MISSBRUK. Göran Johansson menar att de utländska bärplockarna som tältade vid Untrakilen verkligen har missbrukat allemansrätten. Efter att de bott där i tre månader lämnade de fullt med skräp kvar på platsen.
  • TÄLTREST. Kvarlämnade plastbackar och ett tält av papper. Bärplockarna lämnade skogen full av skräp då de drog vidare.
  • MATRESTER. De lämnade till och med korv kvar på platsen. De handlar om 30 utländska bärplockare som nyligen gett sig av från skogarna vid Mehedeby.
  • SITTPLATSER: Bland skräpet som lämnades vid Untrakilen fanns möbler som de här stolarna.

Utländska bärplockare som slog läger utanför Mehedeby lämnade en soptipp efter sig. På hygget ligger möbler, matrester, kläder och använt toalettpapper.

Annons

– Jag har aldrig sett en värre svinstia, utbrister Göran Johansson, Mehedeby jaktlag.

– Titta ut över hygget. De har försökt gömma skräpet bland gräset. De har säkert skitat ned på 100 gånger 100 meter, säger Göran Johannsson som visar Arbetarbladet lägerplatsen vid Untrakilen, i skogen söder om Mehedeby.

Kvar finns ett tält som ser ut som en sorgsen Wigwam där det hänger på sina störar.

– Här fanns ett 25-tal tält med säkert 30 personer. Det är tredje året de är här och plockar svamp och bär. I år var man fler än någonsin. De kom i maj-juni och stannade till 4-5 september.

Jaktlaget arrenderar marken av Bergvik skog. Själv var han där ett par gånger och pratade med plockarna.

Försökte förklara

– Jag försökte förklara att det får tälta i tre nätter. Det enda de svarat är ”allemansrätten”. De kommer inte in här igen, vi ska sätta upp bommar för vägen.

Han anmälde nedskräpningen till polisen som upprättat en anmälan om miljöbrott alternativt grovt miljöbrott. Polis och en representant från kommunen besökte lägret tillsammans med en tolk. Besöket gjordes då bärplockarna fortfarande var kvar. De uppmanades att städa.

Pessimistisk polis

Närpolischef Niklas Hållqvist är pessimistisk när det gäller möjligheten att ställa någon till svars för miljöbrott.

– Det måste finnas någon konkret person. I det här fallet är det i princip omöjligt att lagföra någon. Vi måste i så fall ta den personen på bar gärning.

Om de skräpar ner och inte tar undan, varför kör ni inte bort dem därifrån?

– Vi har ingen möjlighet att köra bort någon. Markägaren måste begära från Kronofogdmyndigheten om avhysning. Bifalls det så begär de handräckning av oss, svarar Hållqviist.

Det är nu kommunens skyldighet att städa platsen.

– Det drabbar oss alla då det går på skattepengar, konstaterar Göran Johansson.

Annons
Annons
Annons