Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockare skrämdes

/
  • ”Alla är oroliga i lägret och vi kan inte sova” säger en ung man som bor i det största tältlägret, efter att de blivit väckta under natten av att bilar körde in i lägret.
  • Mehedebys fastighetsägare tar avstånd från de aktiviteter som ställer till oro i bärplockarnas tältläger.

Bärplockarna vaknade mitt i natten av motorljud och såg flera bilar köra in i lägret. Nu är de oroliga och kan inte sova, berättar de.

Annons

– De skrämde upp barn och kvinnor. Vi ringde polisen och sa att det var problem här men de förstod inte. Alla män i lägret klev upp och gick ut ur tälten, då försvann bilarna, säger en ung man i lägret.

Det var få människor i lägret under torsdagen. Lägret verkar ha krympt, tälten är färre och en man berättar att några åkt hem till Bulgarien. Ingen i lägret vill nu säga sitt namn eller vara med på bild. Flera säger att om de pratar med journalister blir det bara mer problem.

Polisen larmades vid två på natten om att någon kastade sten mot lägren. När patrullen kom till platsen hade bilarna åkt därifrån och på grund av språkförbistringar var det svårt att reda ut vad som hänt. De bärplockare som Arbetarbladet pratar med har inte sett någon stenkastning.

– Nej men de lade stora stenar på vägen så att vi inte kunde köra med våra bilar. Alla är oroliga och vi kan inte sova.

Många boende i Mehedeby är oroliga för att bärplockarna ska stjäla och vara våldsamma, vilket förvånar bärplockarna.

– Va? Nej, nej, hur kan de säga så när de är här och skrämmer upp oss på natten? Vi är bara här för att jobba och sova, säger den unge mannen.

Han berättar att fem bilar och en fyrhjuling kom till lägret. Det var unga svenskar i 20-25-årsåldern säger han. Polisen misstänker att det var lokala ungdomar och vädjar till allmänheten att sansa sig.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och har patruller som rör sig i området. Situationen är redan som den är i Mehedeby och en sådan här sak försvårar och försämrar för alla som bor i trakten. Jag vill vädja till alla goda krafter att inte göra så här, säger Christer Nordström, presstalesman hos polisen i Uppsala län.

Mehedeby fastighets-ägarförening har varit kritiska till bärplockarlägren men tar avstånd från händelsen.

– Vi tar helt avstånd från det här och all form av våld, det vill vi understryka, säger Lynn Lindström från Mehedeby fastighetsägarförening.

Annons
Annons
Annons