Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna kom för tidigt

/

Bo Axelsson: "Det första jag säger när de ringer är att de inte ska komma hit."

Bäruppköparen Bo Axelsson i Söderhamn försäkrar att han aldrig bett några bärplockare komma hit så här tidigt innan bärsäsongen.

Annons

De bulgariska bärplockarna i skogarna utanför Mehedeby väntar på besked från bäruppköparen Bosse från Söderhamn. Bäruppköparen i fråga är Bo Axelsson från Blommor och Bär i Söderhamn. Bo Axelsson menar dock att han inte bett några bärplockare komma hit så här långt före säsongen.

– Du får fråga de själva varför de valde att komma hit så tidigt. Jag har pratat i telefon med en av dem i lägret för en vecka sedan och jag får massor av samtal från Bulgarien. Vi har sagt åt varenda en – kom inte hit, det finns inga bär här förrän tidigast 23 juli, säger Bo Axelsson.

Bärplockarna på Untrakilen var besvikna och överraskade över bristen på bär. Många som sett hur situationen ser ut frågar sig om bäruppköparna har ett ansvar för bärplockarna som kommer hit. Bo Axelsson betonar att han är en fri bäruppköpare.

– Det finns inget företag som har bjudit hit dem, jag gör ju allt jag kan för att få dem härifrån. Jag är en fri bäruppköpare, vi köper av alla möjliga människor. Hur mycket jag än skulle vilja upplåta mark åt dem och dela ut information på bulgariska och hjälpa dem så kan jag inte det av skattetekniska skäl.

Bo Axelsson förklarar att han inte kan hjälpa bärplockarna eftersom han då räknas som arbetsgivare. Då måste han bland annat betala ut avtalsenliga löner, ordna bostäder och duschar åt bärplockarna och se till att fackliga avtal följs, och det har han heller inget emot. Men det finns ett problem.

– Då måste jag anställa plockare genom bemanningsföretag. I den delen av branschen finns mutor, svarta pengar och skumma utländska bemanningsföretag och folk blir ofta lurade och det vill jag inte ha att göra med, säger Bo Axelsson.

Annons
Annons
Annons