weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Benka och Alexi bor i tältlägret

+
Läs senare
/

Inga bär, inget boende och inga pengar till resan hem. Benka Tsvetanova Georgieva från Bulgarien är orolig. – Det är otryggt att bo här, säger hon.

Tälten står i utspridda klungor i skogen strax utanför Mehedeby. Ett fåtal personer syns till i lägret. Det är onsdag eftermiddag. Solen skiner, vid vissa tält brinner en eld, kläder hänger på tork. Männen och kvinnorna som syns till tvättar, eldar, passar barn.

När Arbetarbladets reporter, fotograf och tolk anländer med två bilar bryts tystnaden. En ung kvinna ropar högt till de som befinner sig i tältgrupperingarna närmast hennes egen. Hon varnar de andra. Säger att de inte ska prata med oss.

Skeptiska blickar tittar på främlingarna som anlänt.

Benka Tsvetanova Georgieva, en 39-årig kvinna, från Shumen i Bulgarien bär på ett barn. Pojken Alexi, som är hennes barnbarn, har ännu inte fyllt två år. Benka är i Sverige för femte gången för att plocka bär. Men det här året är inte som de andra berättar hon.

– Tidigare när vi kom var det inte så mycket folk. Vi gjorde misstaget att komma för tidigt, innan bären mognat, säger hon.

När de anlände till lägret, en kväll för en vecka sedan, blev de väldigt oroliga. Tidigare har de bott på camping - aldrig i ett tältläger i skogen.

– Skillnaden är att det finns alla bekvämligheter och man är trygg på en camping. Det här är en väldigt ansträngande situation. Om jag vetat att vi inte skulle bo på camping och att det inte finns några blåbär hade jag inte kommit hit med barnbarnet.

Benkas man, tre söner, svärdotter och svärföräldrar har följt med till Sverige. De andra är ute i skogen och letar bär medan Benka tar hand om Alexi. Förra året åkte familjen hem med cirka 25 000 kronor från bärplockningen. Hittills i år har de inte tjänat någonting.

– Vi klarar oss nätt och jämnt här. Det finns inga resurser till annat än att betala det allra nödvändigaste.

Familjen har bestämt sig för att vänta på lingonen, som ger bättre inkomst enligt Benka, för att försöka tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna ta sig hem.

– Någon vinst är det inte tal om. Även om det blir lingon är det för mycket folk här.

Situationen i hemlandet är anledningen till att hundratals bulgarer sökt sig till Sverige för att plocka bär i år, tror Benka.

– Det har blivit så fattigt i Bulgarien. Det är stor arbetslöshet och det blir bara värre och värre. När vi kommer och bor under sådana här förhållanden förstår ni att vi inte har det bra.

I Bulgarien bor Benka med sin familj i ett hus. De har toalett, badrum och ström - något som de inte har i lägret. Men det är svårt att få ihop pengar till att betala räkningar och köpa kläder. Benka och hennes man säsongsarbetar i olika länder medan svärföräldrarna passar barnen. Senast i maj var de i Frankrike och plockade jordgubbar.

– Vi gör det för att det inte finns jobb. Alla som har kommit hit gör det för att plocka bär och tjäna pengar. Min högsta önskan är att det ska finnas blåbär och att vi kan komma hem med en förtjänst som andra år.

Livet i lägret är hårt. En kvinna som tvättar kläder i en balja berättar att hon gått tre gånger för att hämta vatten. På ett ställe har det byggts en trädställning med skynken som personerna kan tvätta sig bakom. Skogen tjänstgör som toalett. Oftast lyckas de skrapa i hop pengar till någon mat - konserver.

De känner sig otrygga.

Benka och hennes familj har rest till Sverige på egen hand. Men många i lägret vittnar om att de fått löfte om bostad och hjälp med resan av en man i Bulgarien. De säger att de blivit lurade.

Nu vill de hem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons