Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duvorna måste bort

/
  • UNIKT. Det var för cirka 15-20 år sedan som Bertil Hillgren gick guideutbildningen. Han menar att det är viktigt att bevara den unika Lancashiresmedjan i Karlholmsbruk.

I vintras slog guidegruppen larm till kommunen om att det behövs åtgärder för att hålla duvorna borta från Lancashire­smedjan i Karlholmsbruk.

Nu kan en rustning vara på gång.

Annons

– Vi har problem med duvor under vintern, säger guiden Bertil Hillgren, som städat efter fåglarna.

Ingegerd Martinelle Andersson, ordförande i kultur- och guidegruppen i Karholm, påpekar att det måste till tätning av hål och stadiga nät över vattenhjulen för att hindra framtida intrång av fåglar.

– Det förfaller mer och mer. Vi är också väldigt oroliga för valsverket som har sjunkit betydligt, det är en stor grop, säger Martinelle Andersson.

Kommunen har ihop med länsstyrelsen inspekterat byggnaden. Vissa åtgärder gjordes för att inte djur skulle kunna ta sig in.

Tony Persson, planeringsingenjör på kommunen, säger att han ansökt hos länsstyrelsen om pengar till att uppdatera bevarandeplanen för smedjan. Nästa steg är att länsstyrelsen och kommunen skjuter till medel till åtgärderna.

– För det krävs politiska beslut

Martinelle Andersson säger att smedjan är unik så tillvida att allt bevarats såsom det såg ut 1931 när verksamheten lades ned.

– Där finns smedernas verktyg och allting.

Hillgren menar att det redan vid nedläggningen måste ha funnits kulturhistoriska krafter i bygden.

– Du kan ju tänka dig vad skrotvärdet för metallerna var då.

Annons
Annons
Annons