På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Duvorna måste bort

+
Läs senare
/

I vintras slog guidegruppen larm till kommunen om att det behövs åtgärder för att hålla duvorna borta från Lancashire­smedjan i Karlholmsbruk. Nu kan en rustning vara på gång.

– Vi har problem med duvor under vintern, säger guiden Bertil Hillgren, som städat efter fåglarna.

Ingegerd Martinelle Andersson, ordförande i kultur- och guidegruppen i Karholm, påpekar att det måste till tätning av hål och stadiga nät över vattenhjulen för att hindra framtida intrång av fåglar.

– Det förfaller mer och mer. Vi är också väldigt oroliga för valsverket som har sjunkit betydligt, det är en stor grop, säger Martinelle Andersson.

Kommunen har ihop med länsstyrelsen inspekterat byggnaden. Vissa åtgärder gjordes för att inte djur skulle kunna ta sig in.

Tony Persson, planeringsingenjör på kommunen, säger att han ansökt hos länsstyrelsen om pengar till att uppdatera bevarandeplanen för smedjan. Nästa steg är att länsstyrelsen och kommunen skjuter till medel till åtgärderna.

– För det krävs politiska beslut

Martinelle Andersson säger att smedjan är unik så tillvida att allt bevarats såsom det såg ut 1931 när verksamheten lades ned.

– Där finns smedernas verktyg och allting.

Hillgren menar att det redan vid nedläggningen måste ha funnits kulturhistoriska krafter i bygden.

– Du kan ju tänka dig vad skrotvärdet för metallerna var då.

  • Smedjan

    På söndag är det en brukstur i Karlholmsbruk med visning av bland annat Lancashiresmedjan. Smedjan är från 1880 och förklarad som byggnadsminne. Byggnaden ägs av Tierps kommun.

    Under Vallonbruksveckan, 28 augusti till 2 september, visas smedjan under de båda helgerna.

    I Karlholm blir det dessutom visning av skolmuseet och bakning av Karlholmsbröd i bagarstugan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons