Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare starkt kritiska till bärplockarlägren

/
  • Lägret vid Untrakilen utanför Mehedeby har växt ordentligt på ett par veckor. Nu bor här engigt uppgift från dem själva 300-400 bärplockare.

Mehedeby fastighetsägarförening är tveksamma till om bärplockarlägren strax utanför Mehedeby är lagliga.

De har nu skickat frågan vidare till polisen och Åklagarmyndigheten

i en skrivelse.

Annons

Bärplockarna har tillstånd av markägaren Stora Enso att sätta upp läger och Tierps kommun har ställt ut containers där plockarna ska slänga sitt skräp. Det innebär inte att campingplatserna är lagliga, menar Mehedeby fastighetsägarförening. De ifrågasätter att lägren satts upp utan att det gjorts någon ansökan om bygglov.

– Hur kan man upplåta så kallade campingplatser utan att ordna några sanitära anordningar? säger Lynn Lindström, vice ordförande i föreningen.

Lynn Lindström nämner flera problem som hon menar har uppstått när bärplockarna kommit till Mehedeby. Hon säger att bärplockarna tvättar sina kläder på badstranden i Mehedeby och att de gör sina behov i vattnet. Dessutom ska bärplockarna ha rotat i soptunnor och klivit in på tomterna hos privatpersoner. Några polisanmälningar har däremot ännu inte gjorts.

– Det är full aktivitet på vägarna här på nätterna. De smyger omkring om nätterna och kollar runt på gårdarna, säger Lynn Lindström.

Mehedeby fastighetsägarförening skriver också att det är sannolikt att bärplockarna utnyttjas och att det rör sig om någon typ av människohandel. Polisen har dock än så länge inte hittat något som tyder på det.

– Det finns inget i nuläget som tyder på trafficking, men mer än så vet vi inte. Det är möjligt att de har blivit lurade att komma hit utan att veta att det inte finns några bär här nu men att bevisa något sådant är svårt, säger Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala län.

Annons
Annons
Annons