Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halsont får s(n)urr på honungsfabriken

/
  • GÅR BRA. För ett år sedan gick de tre biodlarna Maria Eriksson, Björn Aronson och Monica Sandström samman och startade honungsfabriken – Murarbiets Honung AB. Nu ska de leverera produkter till 220 apotek.

Det går bra för honungsfabriken i Yttrö.

Murarbiets Honung ska leverera sin halsmix till 220 apotek.

– Så nu hoppas vi på influensatider, säger delägaren Monica Sandström.

Annons

I april slog biodlarna Maria Eriksson, Björn Aronson och Monica Sandström upp portarna till Murarbiets honungsfabrik i Yttrö utanför Tierp. Lokalerna var nyrenoverade och maskiner inköpta för tillverkning. På gården utanför fanns 35 bisamhällen. Under sommaren har trion skött om sina bin och tillverkat produkter på löpande band. Nu börjar högsäsongen med försäljning och besök på marknader runt om i landet.

– Vi ska sälja så det knakar, säger Monica Sandström glatt.

Nyligen fick de klart med Kronans droghandel att leverera tio paket med deras starka halsmix mot förkylning till 220 butiker.

Sandström framhåller att efterfrågan är bra och att de har fullt sjå att hinna tillverka.

– Det har gått över förväntan.

Trion fick ta över produkter och recept från det nedlagda företaget Rådehults Bigård. De hade en produktion på tio ton honung per år. Monica Sandström räknar med att de som mest kommer att kunna producera fyra ton i Yttrö. För att klara resterande leveranser får de ta hjälp av andra lokala biodlare.

Förutom honung i olika smaker producerar trion senap, grilloljor, dressing, glögg och salvor med honung som bas.

Annons
Annons
Annons