Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har väntat i 14 dagar

/
  • 12-årige Janko med farfar som har samma namn och är en av ledarna i bärplockargruppen. Janko junior är en hejare på engelska och tolkar vid Arbetarbladets besök i lägret vid Untrakilen.
  • Två av männen som bor i bärplockarlägret vid Untrakilen. I väntan på att det ska finnas bär i markerna verkar bärplockarna ha en ganska enahanda tillvaro med vilande i tälten, matlagning och samlande av ved.

De väntar på att upp­köparen ska höra av sig.

Och har åkt bil från Bulgarien där det är hög arbetslöshet.

Arbetarbladet besöker lägret vid Untrakilen utanför Mehedeby.

Annons

Precis som för någon vecka sedan blir vi väl bemötta. Nu tolkar 12-åriga Janko som kan engelska. Männen uppger att det bara i det här lägret bor 300–400 personer. Ytan som upptas av lägret har vuxit. Nu finns det tält och kokplatser på cirka 100 gånger 100 meter.

Ett stort problem är avsaknaden av toaletter. De gör sina behov i skogen.

– Vi behöver fem–sex toaletter här och en till container, säger Janko.

Hans farfar och namne är en av ledarna för gruppen. Uppköparen från Hälsingland har sagt åt dem att komma till skogen men har inte hört av sig på 14 dagar. Bärplockarna verkar inse att de blivit lurade att komma för tidigt.

– Det känns inte bra men vi kan bara vänta på blåbären, säger farfar Janko.

De hämtar vatten 10–15 kilometer därifrån. Den gamla mannen säger att de har med sig pengar hemifrån till försörjningen.

– Vi handlar mat som bönor och kött.

Målet är att plocka blåbär och lingon, ingen svamp. Janko junior har 101 dagars sommarlov. Han visar hur snabb han är med bärplockaren. I övrigt består tillvaron av väntan, samla ved och laga mat.

– Men nu ska jag spela fotboll, säger Janko när vi skiljs åt.

Annons
Annons
Annons