Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bärläger nästa år

/
  • Nyfikenheten är stor då Arbetarbladet besöker lägret vid Untrakilen. Men männen och kvinnorna tar precis som förra gången emot oss med stor vänlighet.

Lösningen med läger för bärplockarna i Mehedebyskogarna verkar inte aktuell till nästa säsong. Anledningen är att det kommit 200–300 plockare – långt fler än skogsbolaget beräknat.

Annons

– Vi kommer att informera bärplockarna innan säsongen är över, säger Göran Hylandet, Stora Enso som är förvaltare åt Bergvik Skog.

De senaste veckorna har antalet bärplockare i skogarna vuxit lavinartat. Polisen uppger att det är 200–300 män och kvinnor. Bärplockarna själva säger att det bara vid Untrakilen finns 300–400 personer.

Under torsdagen höll Stora Enso, kommunen och polisen ett krismöte angående lägren.

– Vi ska begära hos Kronofogdemyndigheten att de avvisar bärplockare från tre lägerplatser som inte är godkända, säger Hylander.

Representanter från kommunen ska ihop med tolk klarlägga vad man får och inte får göra enligt allemansrätten.

– Det är exempelvis inte tillåtet att plocka blåbär invid någons tomt. På Naturvårdsverkets hemsida finns det en text på deras hemspråk som ska sättas upp i lägren.

En tvistefråga mellan parterna har varit vem som ska betala tömningen av tillfälliga toaletter. Följden har blivit att bärplockarna i flera veckor hänvisats till skogen. Kommunen ska nu köra ut sex tillfälliga toaletter till lägren vid Untrakilen och i en skog strax utanför Mehedeby.

Annons
Annons
Annons