Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt har blivit bestulen på diesel fem gånger

/
  • FÖRSÖKER FÖREBYGGA.  Bengt Stålberg, maskinförare, och Kurt Zetterberg, som driver Zetterbergs maskintjänst försöker undvika stölder och minska förlusterna genom att gömma maskinerna i skogen och inte tanka på kvällarna. ”Men det gör att allting tar längre tid i stället”, säger Kurt Zetterberg.

Dieselstölderna ökar kraftigt i Norduppland.

Kurt Zetterberg, som driver Zetterbergs maskintjänst i Hållnäs, är en av de som drabbats.

– Det förstör arbetslusten, säger han.

Annons

Fem gånger under den senaste månaden har Kurt Zetterberg kommit ut till sina maskiner i skogen för att jobba – bara får att få vända hem igen. Tanklock har varit uppbrutna, dieseln slangad och huvudströmbrytare bortkastade.

– När jag kom till skördaren hoppade jag in och skulle starta men det fanns ingen ström. Då hade de tagit batterierna, säger han.

Totalt räknar Zetterberg med att material för cirka 20 000 kronor har försvunnit.

– Men det är stillaståendet som kostar pengar. Det tar flera timmar att ordna diesel, nya batterier, huvudströmbrytare och så vidare. Sedan går det åt tid till att försöka gömma skogsmaskinerna ute i skogen på kvällen. Det blir längre att gå varje morgon och kväll. Det blir massor med extrajobb.

I princip varje dag ramlar det in nya anmälningar till Uppsalapolisen.

– Vi har ingen statistik för hela sommaren men om jag tittar på en vecka har det kommit in 16 anmälningar. Det är fyra gånger mer än en normalvecka, en kraftig ökning, säger Lise-Lotte Sannervik, informatör på Uppsalapolisen.

Stölderna sker oftast ur skogsmaskiner och farmartankar som står uppställda på ensliga platser. Tjuvarna bryter upp tanklocken och slangar ur dieseln.

– Vi har inga uppgifter eller signalement att gå på så det är i princip omöjligt att utreda de här fallen. Om det är ligor som etablerat sig i Norduppland vet vi inte eftersom vi inte kommit på någon, säger Lise-Lotte Sannervik.

Även i Gävleborgs län ser dieselstölderna ut att öka. Hittills i år har 130 anmälningar kommit in. Förra året anmäldes totalt 169 stölder.

– Personligen tror jag att det blir en ökning sett till helåret, säger Mikael Hedström, presstalesman, polisen Gävleborg.

Annons
Annons
Annons