Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på hörselhjälp

/
  • ALTERNATIV. Han får hjälp av ett privat företag inom hörselvården. När Carl Åke Wahlin fick beskedet att det var fem månaders kör till landstingets mottaning i Tierp valde han en privat aktör på måfå i Uppsala.

Det är fem månaders kö för patienter i Tierp och Skutskär för att prova ut en hörapparat.

Samtidigt är väntetiden på privata mottagningar i Uppsala bara några veckor.

Orsaken är bristen på utbildade audionomer.

Annons

– Det känns jättejobbigt att inte kunna hjälpa patienter i god tid, säger Agneta Nilsson Palm, chef för landstingets hörselmottagningar.

I dag jobbar tre audionomer på mottagningarna i Tierp och Östhammar.

– Det skulle behövas ett par till.

När kan ni ha hittat dem?

– Till sommaren kanske, svarar Agneta Nilsson Palm.

Tjänar audionomerna bättre privat?

– Vi har höjt löner till viss del men vi har landstingets lönepolicy att ta hänsyn till. Vi har inte kunna möta upp fullt ut på lönesidan.

En av de drabbade är Carl Åke Wahlin i Lövstabruk. Han valde på måfå Hörsam i Uppsala för att slippa landstingets långa kö. Wahlin säger att han får bra hjälp. Samtidigt saknar han den större mottagning med experter som landstingets hade i Uppsala. Att ta sig till staden tyckte han inte var något problem.

– Landtingets skrotade sin egen väl fungerande hörcentral i Uppsala innan de släppte in privata aktörer. De skulle ha låtit hörcentralen konkurrera med de andra.

Det fria vårdvalet vad gäller hörselvården infördes av det borgerliga styret i landstinget 1 november 2011.

100 patienter köar i dag för att prova ut en hörapparat i Tierp. De tipsas om att de istället kan söka hjälpen privat i Uppsala. På Avesina Hörsel är väntetiden för ett bedömningsbesök två veckor.

– Vi har många patienter från Skutskär. Det går sjukresebuss hit och många tycker det ät värt att sitta en timme på bussen i stället för att köa till landstingets mottagning, säger Anna Huss, chef för mottagningen i Uppsala.

Annons
Annons
Annons