På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Mister nyckelharpa ska firas

+
Läs senare
/

I år skulle spelmannen Eric Sahlström från Tegelsmora ha fyllt 100 år. Det firas i helgen både i Tobo och Uppsala. – Han var ödmjuk och vänlig, säger Cajsa Ekstav vars första nyckelharpa byggdes av spelmannen.

1980 besökte då 12-åriga Cajsa Eric Sahlströms hem i Göksby.

– Han spelade i två timmar på två olika harpor som jag fick välja mellan. Det var också i Erics kök jag lärde mig dricka kaffe, säger Cajsa och ler åt minnet.

Nu är hon projektledare för firandet av 100-årsdagen.

– På 50-talet var nyckelharpan nästan utdöd. Eric höll då både spel- och byggkurser.

Cajsa Ekstav betonar att man på nyckelharpa kan spela mycket annat än folkmusik, exempelvis rock, barock- och populärmusik.

– Eric kunde riva av ragtime eller en tysk militärmarsch och sedan garva åt det.

2008 fick Cajsa en förfrågan om att spela nyckelharpa till scener i dataspelet World of Warcraft. Det skulle göras en utgåva med nordisk mystik. Väl framme i Los Angeles tvekade hon.

– Jag trodde det var några spelkillar som satt i en källare. Då fick jag ett svarsmejl att de jobbat med Disney.

Genom bekanta fick hon veta att spelet var spritt över hela världen och hon ställde upp på inspelningen.

– Man kommer till vackra platser när min musik hörs. Jag är glad att man inte ska ha ihjäl någon till nyckelharpsmusik, skrattar Cajsa Ekstav.

Firandet av Eric Sahlströms minne inleds på fredag kväll med konsert, dans och buskspel i Eric Sahlström Institutet i Tobo. Resten av firandet sker i Uppsala med utställning, spelmansmarsch, uppträdande av Benny Anderssons Orkester (BAO), med mera.

– Eric är väldigt etablerad i Norduppland. Vi vill att man också i Uppsala ska bli stolta över en unik kultur. Nyckelharpan borde vara symbol för Uppland såsom dalahästen är det för Dalarna.

  • Eric Sahlström

    föddes 24 augusti 1912 och dog 7 juni 1986. Han föddes i Masbo och drev jordbruk i Göksby utanför Tobo. Han var dessutom riksspelman och har skrivit en rad kända spelmanslåtar såsom valsen ”Spelmansglädje” och polskan ”Hardrevet.” Eric utvecklade nyckelharpan och betydde mycket för instrumentets frammarsch i Sverige och utomlands. Han mottog flera medaljer för sin gärning som spelman.

    Utanför Tegelsmora kyrka står en bronsstaty föreställande Eric Sahlström. Folkmusikinstitutet i Tobo, inrymt i jaktslottet, är döpt efter honom. Även Erics bror Sture var spelman. Det är också två av hans tre barn, Sigurd och Sonia.

    Program

    Andra inslag i firandet är utställning på Upplandsmuseet i Uppsala, seminarium och en stor gala på Uppsala Konsert & Kongress. Medverkar gör företrädare från dagens nyckelharpsscen såsom Olov Johansson & Väsen, Hedningarna och Peter ”Puma” Hedlund. Galans konferencier är Mark Levengood.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons