Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny energikälla ska testas i Söderfors

/
  • STRÖMMAR. Här vid den stora bron i Söderfors ska strömkraftverket sänkas ned.
  • PROJEKT. Maskinen som står på parkeringen vid Nygatan i Söderfors är ett strömkraftverk som så småningom ska sänkas ned i Dalälven.

Forskare vid Uppsala universitet förbereder ett experiment i Söderfors. Forskarna vill testa möjligheten att utvinna el ur det strömmande vattnet i Dalälven.

Annons

Söderforsprojektet har pågått några år och snart är det dags för sjösättning. Maskinen som håller på att byggas på parkeringen vid Nygatan i Söderfors är ett strömkraftverk som ska sänkas ned i vattnet vid landsvägsbron.

Vattenkraft är inget nytt, men tanken med projektet i Söderfors är att ta vara på rörelseenergin i långsamt, strömmande vatten.

– Det är sannolikt en av de bättre framtida energikällorna, även globalt också, säger Mats Leijon, professor och ledare för projektet.

Söderfors passade bra på flera sätt för experimentet.

– Uppsala universitet ligger inte långt därifrån och kommunen och myndigheterna har varit mycket tillmötesgående, säger Mats Leijon.

Nu återstår bara att sänka ned strömkraftverket och börja med testerna men sjösättningen har skjutits upp. På grund av allt regn i sommar är vattennivån för hög i Dalälven och risken finns att experimentstationen spolas ned i forsen. Någon gång i oktober tror Mats Leijon att de kan komma igång.

Annons
Annons
Annons