Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här bryter de sig in på Forsmark

/

33 aktivister från Greenpeace har anhållits sedan de på tisdagen tagit sig innanför de yttre staketen runt kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Annons

Totalt greps 67 aktivister vid kärnkraftverken. 33 är anhållna misstänkta för olaga intrång eller grovt olaga intrång. 34 släpptes efter förhör men åtminstone fjorton av dem är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång.

På Forsmark användes stegar och på Ringhals klippte aktivisterna upp hål i staketet för att ta sig in på tisdagsmorgonen.

Enligt Greenpeace var aktionerna ett stresstest som ska komplettera de tester EU:s myndigheter gjort den senaste tiden och som resulterade i kritik mot Forsmark för att anläggningen är känslig mot strömbortfall.
– Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade aktionen att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar "precis som det är tänkt". Syftet med det yttre skyddet är att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.

Miljöminister Lena Ek (C) är dock måttligt imponerad av säkerheten.
– Jag har kallat den ansvariga myndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten samt ägarna Vattenfall och Eon till mig i morgon för att de ska förklara sig, säger hon till TT.

TT

Annons
Annons
Annons