Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan skrivet avtal har sambon rätt till hälften

Annons

Jag och min sambo har hittat ett hus som vi ska köpa för cirka 2 000 000 kronor. Jag ska betala 400 000 kronor kontant och resten tar vi ett gemensamt lån till.
Är det något jag ska tänka på? Vad händer om vi separerar?


Fastigheten ni köper omfattas av sambolagen vilket innebär att det omfattas av bodelningsreglerna i sambolagen. Om ni skulle separera har din sambo rätt till hälften av fastigheten även om du betalat mer vid köpet. Detsamma gäller om du skulle avlida först. Den efterlevande sambon har rätt att begära bodelning.
Ett alternativ är att ni skriver köpekontraktet utifrån hur mycket ni vardera betalar för fastigheten. Du betalar 1 200 000 kronor och din sambo 800 000 kronor.
Din andel av fastigheten är 6/10 och din sambos 4/10. På lagfarten blir ni ägare till fastigheten på motsvarande vis. Ni måste även skriva ett samboavtal och avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen för annars spelar det ingen roll att ni äger olika andelar i fastigheten.
Utan samboavtal har din sambo rätt till hälften av samboegendomen om ni inte kommer överens om annat. Ett samboavtal är ett frivilligt avtal, därför bör ni upprätta det innan ni köper fastigheten.
Ett annat alternativ är att ni äger fastigheten med hälften vardera och ni avtalar bort bodelningsreglerna i sambolagen och upprättar ett skuldebrev er emellan.
Kom ihåg att sambor inte ärver varandra enligt lag. Om ni vill det måste ni skriva testamente.
Kontakta sakkunnig som närmare kan gå igenom er situation, vad ni önskar och konsekvenserna av olika lösningar som man göra i en situation som er. Till exempel när det gäller värdeökning eller värdeminskning av fastigheten. Ni får då även hjälp med att upprätta nödvändiga handlingar.

Annons
Annons
Annons