Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hellre ölmage än tråkiga lågkaloriöl

I USA har hälso- och light-trenden på allvar nått ölmarknaden. Där har till och med ett lightöl, Bud Light, blivit marknadsledande och är i dag USA:s och sannolikt hela världens mest sålda öl. Nu satsar Carlsberg stort i Sverige på att lansera öl med cirka 30 procent färre kalorier, både som folköl och starköl, under namnen Carlsberg LITE och Falcon LITE.

Lite mindre kalorier. Carlsberg Sverige lanserar lågkaloriölen Carlsberg LITE (nr 88479, 12,90 kronor/33 cl).

Annons

Nu satsar Carlsberg stort i Sverige på att lansera öl med cirka 30 procent färre kalorier, både som folköl och starköl, under namnen Carlsberg LITE och Falcon LITE.
Bryggerijätten hoppas kunna erövra en marknadsandel på 20 procent genom att lansera dessa öl som mer hälsosamma alternativ.
Hela light-idén ställer jag mig dock tveksam till.
För det första är öl, tvärt emot vad många tror, ett ganska kalorisnålt alternativ. Mindre kaloririkt än drinkar, vin och mellanmjölk. Öl består ju främst av vatten. Alkoholen är den främsta kalorigivaren.
Den så berömda ölmagen kommer främst av att man dricker stora mängder öl. Och kanske i lika stor utsträckning av att många samtidigt som ölen inmundigas käkar feta onyttigheter som chips, jordnötter och hamburgare.
Det mest påtagliga med lightölen är att de är extremt karaktärslösa. Carlsberg LITE och Falcon LITE är i såväl folkölsversionen (3,5 %) som i starkölsvarianten (4,5 %) mördande tråkiga. I folkvarianten gränsar det till missbruk av vatten. Klent humlat, aromfattigt och vattnigt. Okej, iskalla en varm sommardag kan de slinka ner, men ta annars fasta på beteckningen LITE. För inte vill man ha mycket av det. Själv väljer jag bort det helt. Och då har man förvisso till 100 procent nått målet att få ned kaloriintaget.


Sune Liljevall

sune.liljevall@arbetarbladet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy