Annons

Annons

Annons

Så minns vi Calle Svensson

Cirkusartisten Carl-Axel "Calle" Svensson, Sarasota, Florida, USA, som avled i sitt hem på julaftonen 2008, 80 år gammal.

Det var Calle Svensson och hans fru Anna-Greta som utgjorde ryttarnumret The Svensons. De hade mycket stora internationella framgångar med sin ridakt, som blev en av de verkligt stora attraktionerna inom svensk cirkuskonst.

Paret hade fått en allsidig artistisk utbildning i Furuviksparken, som under en period på 1940-talet hade en cirkusskola. På hösten 1948 lämnade de Furuvik tillsammans med några andra ungdomar för en internationell karriär. Den inleddes i Paris och fortsatte ut i Europa. De ingick i Casi-truppen, en grupp ryttare, som hösten 1952 engagerades vid en cirkus i Brasilien. Under fem år stannade de i Sydamerika, där Anna-Greta och Calle startade ett eget ryttarnummer. Med detta arbetade de på en cirkus som gav föreställningar på de västindiska och karibiska öarna. Efter en cirkusturné i Venezuela säsongen 1957 återvände paret till Europa och fortsatte sin artistkarriär.

Annons

Annons

I januari 1966 kom The Svensons till Lorry, en varieté i Köpenhamn, där man hade vintercirkus. Trots att manegen bara hade en diameter på sju meter gjorde de klassisk pas de deux på sina hästar. Under engagemanget bestämde de sig för att förnya sitt nummer och göra det komiskt. När hästarna fördes in i manegen fanns ryttarna inte på plats, varvid en viss förvirring uppstod. Plötsligt kom ett äldre par från publiken in i manegen. Damen ville rida medan mannen gjorde allt för att stoppa henne. Efter vissa svårigheter kom såväl kvinnan som mannen upp på hästarna, varvid en mycket rolig ridakt tog sin början. Paret, det var naturligtvis Anna-Greta och Calle, spelade sina roller övertygande. Det fanns inga överdrifter i deras framträdande, som var genomarbetat i minsta detalj. Deras nya ryttarnummer lät tala om sig, vilket ledde till att de under de kommande åren var engagerade vid en rad av Europas ledande cirkusföretag.

Sommarsäsongen 1975 arbetade The Svensons hos Cirkus Scott i Sverige. Det var första gången på nära 30 år som paret framträdde här hemma. Två år senare, 1977, var de åter hos Scott. Då var det Carlos, äldste sonen, som red klassisk pas de deux tillsammans med en kvinnlig artist. Just när de avslutat sitt nummer dök det äldre paret upp och ville rida och den komiska delen tog sin början med samma succé som tidigare.

Calle hade länge drömt om att få starta egen cirkus. Han ville gärna introducera vintercirkus i vårt land efter kontinental förebild. I december 1977 realiserade han sina planer och gav föreställningar i några sporthallar. Han återupprepade försöket under ett par av de följande åren med växlande framgång. Makarna Svensson fortsatte dock med sitt ryttarnummer för att dra sig tillbaka till privatlivet i början av 1988.

Annons

Annons

Sonen Carlos fortsatte att rida med Gävleflickan Susanne Lind som partner. 1989 flög de båda med sina sex hästar från Amsterdam till Mexico City för att arbeta hos Circo Tihany som då spelade i staden. Efter två säsonger hos Circo Tihany engagerades paret till Big Apple Circus i USA och har sedan dess arbetat hos olika amerikanska cirkusföretag.

De bosatte sig i Sarasota där de uppehöll sig mellan engagemangen. Där bodde även Calle som varit med dem hela tiden och bistått dem med skötseln av de hästar som man för tillfället inte använde.

THE SVENSONS. Calle och Anna-Greta Svensson gjorde succé med sitt komiska ryttarnummer under 1970-talet. Anna-Greta Svensson bor fortfarande kvar i Furuvik. Foto: Lilo Frank

Carl-Axel "Calle" Svensson. Foto: Bernd Büttner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan