Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Leif skrev bandyhistoria med Huge

Leif Lindquist , Gävle, avled 19 januari i en ålder av 89 år.

Leif Lindquist.

Annons

Leif Lindquist föddes i Skutskär och var en välkänd profil i bandykretsar. Redan 1934 visade Leif att han var ett ämne till en stor bandyspelare då han som 15-åring i IK Huges juniorlag spelade en framträdande roll.

1937 debuterade Leif i Huges ettalag i en seriematch och kom med på allvar i kvalmatchen till Allsvenskan mot IF Tirfing.1938 var debutår för Huge i Allsvenskan och Leif blev uttagen till landskampen mot Norge som spelades på Strömvallen. Sverige vann med 3–0.

Annons

1939 fick Leif sitt verkliga genombrott och hans popularitet grundmurades ännu mer i SM-finalen mot Nässjö IF på Strömvallen 5 mars. Då matchen spelades var det varmt i luften och efter en halvlek var bara läktarsidan av isen fullt åkbar. Nässjö ledde i halvlek med 2–1. I andra halvlek fick Leif spela på den åkbara isen och då blev det vändning av matchen när Leif bröt sig loss och gjorde tre mål och blev Huges matchvinnare. Huge vann med 5–2.

Annons

1940 var Huge åter SM-finalister och Leif spelade en framträdande roll när Huge på Stockholms Stadium tog sitt andra SM-guld med 2–1 mot Sandvikens AIK.

När Leif året efter gjorde värnplikten slog han upp en gammal ryggskada som krävde lång sjukhusvistelse med besvärlig operation. Med sin starka vilja besegrade Leif sjukdomen och studerade därefter till ingenjör i Göteborg. Under studietiden spelade han med IFK Kungälv och då med stöd av en ryggkorsett.

Efter studietiden fick han anställning hos Korsnäs Marma AB där han så småningom blev överingenjör vid sågverket.

1945 började Leif att spela igen och blev året efter uttagen i landskapslaget. Sin fantastiska comeback fullföljde Leif med deltagande i landslaget 1947 till 1949. Efter landskampen 1947 fick Leif Kabompokalen som bäste svensk. Bandyexperten ”Bassen” Sköld skrev: ”Priset var en välförtjänt uppmuntran till en sällsynt stilig idrottsman, kamrat och människa.” Efter landskampen 1949 blev Leif IK Huges ende ”Stor Grabb” i bandy.

1952 fick Leif Korsnäsverkens bragdpris ”för idrottslig prestation”.

Annons

Leif varvade ned med bandyn och började i stället med tennis som han höll på med tills han fyllde 85 år.

Leif är inte bara Huges genom tiderna största idrottsman, han var också en klart lysande stjärna i svensk bandy.

För oss idrottsvänner återstår endast tacksamhet för vad Leif Lindquist underhållit oss på bandybanan med samt för sin goda kamratskap och han var en strålande förebild för all ungdom.

En vänlig och fin idrottsvän har gått ur tiden. För oss alla ska minnet av Leif Lindquist vara bestående.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy