Annons

Annons

Annons

Gävle

SD-politiker dröjde med skadestånd efter misshandel

Sverigedemokraternas ungdomspolitiker och EU-kandidat Louise Erixon från Gävle lät i nästan tre år bli att betala skadeståndet på 7 000 kronor till en flicka som hon misshandlat. Men en vecka innan Erixon lanserades som kandidat till EU-parlamentet betalades plötsligt skulden in.

– Det hade inget med EU-valet att göra, det var en ren slump, säger Erixon
Louise Erixon var 16 år när hon 2005 misshandlade en flicka i Stadsparken i Sandviken. Hon knuffade omkull henne, slog henne i huvudet och bet henne i kinden.
Hon dömdes för misshandel och att betala 7 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Men hon var utan jobb och meddelade skriftligt att hon inte hade råd att betala. Brottsoffermyndigheten lade då ut pengar så att brottsoffret fick sina pengar. Sedan dessa har myndigheten försökt få Erixon att betala av skulden.

Annons

Annons


Från början gjordes en avbetalningsplan där Erixon skulle betala 1 000 kronor i månaden och bli av med skulden på ett halvår. Det gjorde hon inte. Då gick brottsoffermyndigheten med på en långsammare avbetalning, 100 kronor i månaden. Det gick inte heller helt smärtfritt. Erixon betalade ofta först efter påminnelser.


Men 5 december i fjol betalades hela den återstående skulden på 4 200 kronor in. En vecka senare lanserade partiet Erixon som 14:e namn på valsedeln till EU-parlamenten.
– Att jag betalade just då beror på att jag hade fått jobb under hösten. Det var en ren slump att det sammanträffade med lanseringen på EU-listan, säger Erixon i dag.
Ditt parti vill ju stärka stödet till brottsoffer, och införa hårdare tag mot ungdomsbrottslingar. Tyckte du inte att det var viktigt att du själv gjorde rätt för dig?
– Jo, absolut, men jag hade helt enkelt inte råd. Det är inte enkelt för en tonåring utan inkomster att betala så mycket pengar. Dessutom betalade jag ju av på skulden regelbundet.


Hon poängterar dessutom att hon inte var politiskt aktiv när brottet begick.
– Jag var 16 år, jag tror att väldigt många har gjort dumheter i den åldern, säger hon.
Louise Erixon är också ordförande i partiets ungdomsförbund i Gävleborg och sitter i styrelsen för rikspartiets ungdomsförbund.

Annons


Gunnar Eriksson

gunnar.eriksson@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan