Annons

Annons

Annons

Gävle

Fasansfulla upplevelser från andra världskriget

I flera månader planerade tvåorna på Borgarskolans medieprogram sina temadagar om främlingsfientlighet. I onsdags var sista dagen med bland annat föreläsning av 82-åriga Mietek Grocher som överlevde nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

För ett 60-tal elever berättade han om sin uppväxt i Polen, om kriget och de många fasanfulla scener han blev vittne till under förintelsen.

Mietek Grocher skildrar hur nazisterna skapar ett getto i Warszawa med höga murar och taggtråd runt om. Dagligen anlände stridsvagnar med soldater som torterade och förde bort judar från gettot. En dag stormade soldater in på lasarettets BB-avdelning, tog alla nyfödda barn och stoppade dem i säckar som de kastade ut från tredje våningen rakt ned till lastbilen på gatan nedanför.

Annons

Annons

– Jag skulle kunna sitta här till i morgon kväll och berätta om de grymheter som hände. Allt detta har jag berättat om i min bok ”Jag överlevde”, säger Mietek Grocher, och tilllägger att det var nära att boken inte blev av.

Mietek Grocher var i nio olika koncentrationsläger. I det första, Majdanek i Polen, såg han sin mamma och storasyster för sista gången. Det var också där han först skildes från sin pappa och sin storebror som i första gallringen skickades till arbetslägret. Mietek skickades till vänster, vilket han senare insåg var gaskammaren, men lyckades i ett obevakat ögonblick fly ut genom en dörr. När vakten upptäckte det sköt han sex skott efter Mietek men alla missade och han kunde återförenas med sin pappa och bror, tillfälligt.

I gallringen blev han, som 16-åring, också vittne till hur en SS-officer uppmanade en kvinna att lämna ifrån sig sitt nyfödda barn.

– Jag såg med mina egna ögon hur han ryckte ifrån henne den lilla bebisen och hur han slet isär bebisen i sina ben, och det är lika sant som att jag sitter här och att jag heter Mietek Grocher.

överlevde. Polskfödda Mietek Grocher överlevde nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget och har vigt halva sitt liv åt att berätta för omvärlden om sina fasansfulla upplevelser.

Annons

arrangörer. Josefine Lande och Nilima Dillner (till höger) är två av de andraårselever på Borgarskolans medieprogram som själva har arrangerat tre temadagar om främlingsfientlighet.


Ylwa Karlström

ylwa.karlstrom@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan