Annons

Annons

Annons

Den stora horinvasionen

I slutet av januari 1792 kallade Gustav III mer än 700 adelsmän, präster, borgare och bönder till riksdag i Gävle. Men rykten surrade om en planerad statskupp så för att skydda kungen och kronprinsen kommenderades 600 soldater till staden och vid alla infarter stod polisbetjänter utposterade.

I kungligheternas, riksdagsmännens och militärernas släptåg följde hovlakejer och kammarjungfrur, bagare och kockar, pigor och drängar, kuskar och tvätterskor, musikanter och köpmän. Samt 60 hårt sminkade flickor från Stockholms mest kända bordeller.

Trots att man samlats för att diskutera landets urusla finanser bjöds politikerna varje dag in till dignande matbord där de på statens bekostnad kunde hälla i sig obegränsat med brännvin, öl och vin. Den officiella förklaringen till gästfriheten var att man ville göra det trevligt för politikerna, men det viktigaste skälet var att under ”enskilda samqväm bereda framgång åt regeringens önskningar innan de i stånden föredrogos”.

Det finns flera skildringar av hur berusade eller bakfulla riksdagsmän raglade iväg till voteringarna på svajiga ben. Resultatet blev också att riksdagen – trots hårt motstånd från delar av adeln – godkände de förslag som kungen lade fram.

Annons

Annons

Kostnaderna för mat och sprit finns redovisade i de bevarade räkenskaperna. Däremot framgår det ingenstans om även skökorna ingick i mutorna. Eller om gubbarna fick betala dessa utsvävningar ur egen ficka.

Riksdagsmännen var uppdelade i fyra stånd som höll till på olika ställen i staden. Adeln hade sin klubb i en byggnad vid torget och borgarna träffades i rådhuset. Kyrkans män samlades hemma hos prosten Olof Eneroth, där dennes hustru räknade ut att de 28 prästerna under en enda vecka konsumerat 72 buteljer rödvin, 40 buteljer vitt vin, 19 buteljer champagne och 16 buteljer arrack.

Bondeståndets representanter var inhysta i stadens gymnasium – ett stort, gammalt och dragigt timmerhus i närheten av Trefaldighetskyrkan. Där serverades finkeldoftande kronbrännvin i enorma mängder.

Den blivande generalen Anders Fredrik Skjöldebrand, som fanns på plats i Gävle, berättar i sina memoarer att bönderna natten före en viktig omröstning söps nästan medvetslösa i sin träkåk.

Till råga på allt var kölden så sträng under de här dygnen att spyorna frös fast och dekorerade husväggen i åtminstone tre dagar.

”Jag trodde att berättelsen var överdriven, skriver Skjöldebrand, men gick dit och blev med vämjelse förvissad om sanningen.”

Det har genom åren skrivits en hel del om alkoholförtäringen i samband med riksdagen i Gävle. Däremot har jag aldrig tidigare hört talas om den omfattande prostitutionen.

Uppgiften att 60 ”glädjeflickor” skickades från Stockholm till Gävle kommer från en herre som hette Petter Jakob Hjelm. Han var en mycket framstående kemist och har gått till historien för att han 1781 upptäckte grundämnet molybden. Hjelm var ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och hade vid den här tiden en hög befattning inom Myntverket. Dessutom noterade han flitigt vad som rörde sig i maktens korridorer. Dessa anteckningar, som han kallade ”Sqvaller i politiquen”, brukar ofta användas som källmaterial av historiker.

Annons

Annons

De flickor som sändes till det stelfrusna Gävle ska ha kommit från två bordeller som båda låg vid Baggensgatan, en krokig backe i Gamla stan mellan Svartmangatan och Köpmantorget. I skildringar från det sena 1700-talets Stockholm berättas att det i praktiskt taget varje hus efter Baggensgatan bodde kvinnor som i fönster och portgångar ogenerat bjöd ut sig med ”lockande blickar, sminkade kinder, blottade bröst och talande tungor”. Ja, en del av damerna poserade till och med helt nakna, vilket skapade en viss oro bland gossarna i den närbelägna Trivialskolan

Bordellerna kallades jungfruburar och de tjänstgörande kvinnorna – ofta unga flickor som tröttnat på det lågavlönade slitet på fabrikerna i stadens utkanter – hade namn som Lilla Lammet, Kalvsteken och Flaggan på Berget.

Trots att prostitution var olagligt vid den här tiden skedde verksamheten helt öppet och det hände att stadens sedlighetspoliser, paltarna, hämtade en och annan ”fallen kvinna” och förde henne till spinnhuset på Långholmen. Där kunde straffarbetet pågå från fyra på morgonen till nio på kvällen, men straffet för otukt utmättes i hur mycket tråd som skulle spinnas, så när tillräckligt många alnar var tillverkade släpptes hon fri och kunde återvända till sina kunder. Om de hade otur kunde de kvinnor som dömdes för otukt också kommenderas att tömma dasstunnor i centrala staden och sedan ro lasten till Kungshomen där Stockholms salpetersjuderi använde latrinen för att tillverka svartkrut.

En bordellmamma som skickade flickor till Gävle hette Helena Fahlberg. Hon brukade av någon anledning kalla sig Lovisa von Platen och hennes etablissemang gick under beteckningen Platskans jungfrubur. Den var en av Stockholms mest berömda horhus och i en dikt från 1778 skriver skalden Johan Henrik Kellgren att hans kollega Carl Michael Bellman ”uti Platskans jungfrubur, han Kärleksgudens språk fått lära”.

Annons

Annons

Den andra leverantören av skökor till Gävle hette Magnus Ahlström och honom nämner Bellman själv i en av sina sånger. Han var en sjökapten som gått iland i början av 1760-talet och köpt huset vid Baggensgatan 23 för att komma åt en silverskatt som han trodde fanns nedgrävd där. Någon sådan hittades aldrig, istället gjorde gubben sig en förmögenhet på att inreda det tre vångar höga huset till en bordell. Han placerade sig själv i ett rum i husets mitt och för att inte flickorna skulle lura honom på pengar lät han mura in små rör från deras rum så att han kunde avlyssna allt som avhandlades före, under och efter kärleksakterna.

Kapten Ahlström skrev sitt testamente 1790, så det är möjligt att han redan var död när riksdagen i Gävle ägde rum två år senare. Verksamheten fortsatte dock på samma adress långt in på 1800-talet, men enligt den gamle hallickens sista vilja gick vinsten från skörlevnaden nu till tolv obemedlade borgardöttrar och till de fattiga i Maria församling. Kanske ett försök att i sista stund slingra sig undan det himmelska straffet för sitt syndiga leverne.

LÄTTKLÄDDA. En prostituerad med blottade bröst har gripits av sedlighetspolisen i Stockholm och förs till spinnhuset på Långholmen. Hennes kollega till höger verkar komma undan med blotta förskräckelsen. Akvarell av Carl Jakob Mörk, 1807.

HORHUS. I huset till höger, Baggensgatan 23 i Gamla stan i Stockholm, låg Ahlströms jungfrubur som levererade prostituerade till riksdagen i Gävle 1792.

Carl Michael Bellman var väl förtrogen med de båda bordellerna som sände flickor till Gävle. Teckning: Johan Tobias Sergel

Ulf Ivar Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan