Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

”Ramadan är numera en svensk tradition”

Den muslimska fastemånaden ramadan är numera en svensk tradition. Det menar religionsforskaren Jenny Berglund som är redaktör för en ny bok om ramadan som utkom i torsdags.

redaktör. Religionsforskaren Jenny Berglund menar att den muslimska fastemånaden ramadan numera är en svensk tradition.

Annons

– I och med att det finns uppåt 400 000 muslimer i Sverige och de första kom i början av 1900-talet, har Sverige haft ramadan i nästan 100 år och då menar jag att det är en svensk tradition, säger Jenny Berglund, som har doktorerat i religionsdidaktik vid Uppsala universitet och undervisar i religionsvetenskap på Södertörns högskola.

Hennes doktorsavhandling handlade om religionsundervisningen i muslimska friskolor. Under arbetet tillbringade hon mycket tid med de muslimska eleverna och såg hur ramadan uppmärksammades i skolan och vad högtiden betydde för barnen. Ett kapitel i den nya boken handlar om skolbarnens syn på ramadan.

Annons

Annons

– Det är något många barn längtar efter, att bli så stor att de får fasta. Det är att gå in vuxenvärlden, och kan upplevas som något spännande; det här att man går upp tidigt på morgonen och äter en stor frukost innan solen går upp, säger Jenny Berglund.

Hon menar också att ramadan, såsom högtiden firas i Sverige, har tagit intryck av svensk kultur och svenska högtider. I vissa avseenden menar hon att det påminner om svenska advents- och jultraditioner.

– Man komponerar ramadansånger på svenska, barn gör ramadankort och skickar till varandra. I boken har vi också ett kapitel med en kock som heter Fredrik som serverar pepparkakskryddad baklava, säger Jenny Berglund.

När fastan avbryts följer en tre dagar lång fest, Eid al-Fitr, som vissa menar har likheter med det svenska julfirandet.


Ylwa Karlström

ylwa.karlstrom@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy