Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Äntligen, en Woody Allen-film utan gubbsjuka

Whatever works Regi: Woody Allen Med: Larry David, Evan Rachel Wood, Ed Begley Jr, Patricia Clarkson med flera Filmstaden, Gävle

Välkommen tillbaka. Larry David gör en typisk allensk cyniker, av pensionärs-modell.

Annons


För första gången på mycket länge – en Woody Allen-film man kan ohejdat gilla.

Jag slipper bli irriterad. Slipper tänka gubbsjuk och att den gamle mannen borde lämna Scarlett Johansson ifred och ägna sig åt bingo.

För nu är regissören tillbaka i sina gamla New York-kvarter, på sin egen gata bland jazzdiggande intellektuella misantroper. Grånade och haltande visserligen men oförbätterligt snacksaliga.

Annons

Annons

Woody Allen har hittat hem igen till den sortens eleganta sällskapskomedi som bara just han kan göra just så här.

”Whatever works” är till och med så typisk att man får för sig att den redan existerar gömd någonstans i hans långa filmografi.

Den innehåller delikatesserna som vi förknippade med Allen när han var som bäst. Kvicktänktheten, sarkasmerna, de förödande sanningarna om livet, döden och romantiken.

Och inte minst en absolut kontroll över formen. I ”What-ever works” tilltalar huvudpersonen biopubliken utan att kommentarerna bryter illusionen.

Dessutom används så långa tagningar att varje scen blir som en teaterakt. Fortfarande utan att det är tråkigt en sekund.

Woody Allen verkar ha fått en dos Woody Allen i stället för Viagra.

Det låter kanske inte särskilt radikalt att hylla en återgång. Men jag menar helt enkelt att Woody Allen använder de redskap som han är expert på att hantera.

Och gör det åtminstone delvis från nytt perspektiv. Berättelsens självupptagna geni Boris Yelnikoff (Larry David) är åldrad och ointresserad när ödet sammanför honom med ett välsvarvat naturbarn från Mississipi.

Livet tar märkliga vägar, konstaterar Woody Allen från sin utsiktspunkt på andra sidan 70-strecket; whatever works.

Han underhåller oss med en frisk höstpromenad i parken. Esprin virvlar som löven. Gå-stavar är för andra.

Annons


Bodil Juggas

bodil.juggas@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy