Annons

Annons

Annons

Annons

Hur blir man en bra förälder?

Finns det några enkla knep för att blir en bra förälder?

Enligt föräldracoachen och sexbarnsmamman Helena Harrysson finns det inga genvägar.

– Du måste ta dig tid att lära känna ditt barn. Och det handlar om att vara mogen i sin relation till barnet.

VÅGA VARA VUXEN. Det är en balansgång att vara förälder konstaterar Helena Harrysson som har skrivit en inspirationsbok för alla föräldrar. ”Det finns inga perfekta föräldrar men som förälder är det viktigt att vara en bra förebild. Allt som du gör och säger kommer barnet att kopiera. Du är en förebild i allt du gör.”

Annons

Helena Harrysson från Sandviken har under flera år arbetat med barn och föräldraskap.
Hon handleder föräldrar, leder kurser, håller föreläsningar och skriver böcker.

I oktober släpps hennes bok Våga vara vuxen- bli en bra förälder. Det är inte en vanlig föräldrahandbok med pekpinnar om rätt och fel.

Helena Harrysson utgår från sina egna erfarenheter som sexbarnsmamma, farmor, mormor, pedagog och rektor.

– Jag har lärt mig av mina misstag. Varje barn är unikt och det handlar om att lära känna sitt barn och veta vilket förhållningssätt som fungerar för just ditt barn. Det som är bra för det ena barnet kan fungera dåligt för det andra.

Psykologisk snårskog

För föräldrar kan alla böcker och råd om barnuppfostran vara en psykologisk snårskog att ta sig igenom, särskilt svårt blir det när experterna kommer med olika bud.

Annons

Annons

– Vi behöver avpsykologisera barnuppfostran och försöka ha en mer avslappnad inställning till föräldraskapet. Grunden är att vara sig själv och lita på sin egen förmåga. Även om man då och då handlar inkonsekvent.

Hon betonar också att föräldrar har ett stort ansvar att agera som en god förebild eftersom barnet kopierar allt du gör och säger.

Det blir ohållbart

Föräldrar är måna om att deras barn ska må bra och vill att de ska vara lyckliga. Hela tiden.

Det blir ohållbart i längden menar Helena Harrysson. När barnen blir äldre kan de inte hantera motgångar och besvikelser.

– En del känslor kan vara oerhört jobbiga. Men som förälder behöver man inte alltid genast kompensera barnet när det är ledset. Ibland kan det vara bättre att hjälpa barnet att uthärda det som känns jobbigt. Låt barnet gråta, var nära och håll om.

Svårt med ilskan

Ilska är kanske den känsla som är svårast att hantera, både barnets ilska och din egen.

- Små barns ilska är aldrig menad att såra någon, de har ingen plan med sin ilska. Det gäller att inte ta åt sig.

– Som vuxen måste du försöka hantera din ilska så att det inte blir två treåringar som står och skriker åt varandra.

Låt barnet lugna ned sig (det kan du själv kanske också behöva).

– Säg inte: ”Det där är väl inget att bli arg för”. Du kan inte värdera vad som kan vara upprörande för någon annan. Det räcker med att du bekräftar ”Nu är du arg”. Efter att barnet lugnat ned sig brukar det vara frid och fröjd igen. Du behöver inte analysera efteråt, ofta har barnet glömt bort vad som utlöste utbrottet.

Annons

Annons

Det kan vara lätt att hamna i nej- tjatet men det bör man vara försiktig med anser Helena Harrysson.

– Barnet kan tappa självkänslan om det bara får höra nej. Rikta in dig på det som barnet gör bra i stället. Det vi får stöd och beröm för vill vi gärna upprepa.

Vanliga problem

Dåligt samvete och rädsla för att handla fel är vanligt hos föräldrar. Vi ska prestera på jobbet, motionera regelbundet, ha intressanta fritidsintressen, ha många vänner och vara bra föräldrar.

– Själva tanken med att vara duktig är ju att man gör saker och ting för andras skull än sin egen. Jag gör det här för att andra ska se att jag är duktig. Om andra tycker att jag är duktig så kan jag känna mig nöjd. Det vill säga om andra på olika sätt bekräftar mig.
Om man har dålig självkänsla blir bekräftelsebehovet oändligt. Om barnen uppför sig bra bekräftar de att jag är en bra förälder. Uppför de sig dåligt blir jag en misslyckad förälder.

– Ett sätt att skaffa sig bra självkänsla är att göra saker för sin egen skull. Jag vill göra ett bra jobb för min egen skull för att det roar och stärker mig. Jag kan också avstå från att jobba mycket när jag mår bra av det. Jag gör det bästa för mina barn för att jag älskar dem. Men jag kan älska mina barn även när jag inte gör allt för dem.

Annons

Annons

Till toppen av sidan