Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Här ligger många kändisar begravna

Hofors kyrkogård fyller 100 år och det uppmärksammas genom en enkel utställning under Allhelgona. Här ligger många kända Hoforsbor begravda, bland annat Brukspatron Eriksson som var den som tog initiativet till att kyrkogården anlades år 1909.

JUBILAR. Hofors kyrkogård fyller 100 år i år och det uppmärksammas genom en enkel utställning i Allhelgona.

Annons

Det första som drar uppmärksamheten till sig när du promenerar genom grinden till Hofors kyrkogård är en stor svart gravsten, till vänster, uppe på en liten höjd. Här ligger Brukspatron Per Eriksson som kom till Hofors i slutet av 1800-talet.

– Då var Hofors bruk kört i botten. Han blev räddningen, berättar Åke Söderblom från hembygdsgården som guidar Arbetarbladet runt tillsammans med kyrkogårdschefen, Jan Liljenberg.

Annons

120 begravningar per år

Brukspatronen byggde upp det moderna brukssamhället med tjänstebostäder för arbetarna. Det var också han som tog initiativet till att anlägga Hofors kyrkogård. Tidigare for alla Hoforsbor till Torsåker på begravning.

– Den stora kyrkopampen Erling Eiden (red. anm. ärkebiskop i Uppsala) begravde sedan Brukspatronen själv här 1928, säger Åke Söderblom.

Annons

En stor lindallé leder besökarna från entrén och upp till det lilla gravkapellet från 1919. Det var Per Erikssons hushållerska, Hedvig Ulfsparre, som ärvde allt efter Brukspatronen som lät plantera kyrkogårdens lindar. I kapellet är det i dag ungefär 120 begravningar varje år.

– De flesta tycker att kyrkan är för stor och vill därför hellre vara här, säger Jan Liljenberg.

Många kända Hoforsbor

Många kända Hoforspersonligheter ligger på kyrkogården. Författaren Ivar Ahlbom är en av dem. Ett av hans verk bär titeln ”Hofors original”.

– AhlbomsIvar ja, han skrev skrönor. Han var makalös på att få ihop det, säger Åke Söderblom.

Hofors Lasse Eriksson är en annan kändis som har sin grav på Hofors kyrkogård. Han har gjort 50 landskamper med svenska fotbollslandslaget. Hans insatts äras genom en inristad fotboll på gravstenen.

Här finns också vad som kallas för gruvgraven där fyra arbetare från Långnäsgruvan ligger begravda. Det var 6 juni 1939 som de omkom i ett stort ras.

Något ovanligt för att vara en så liten ort som Hofors är att det här finns ett kolumbarium. En stenmur med fack för urnor. Det finns också en minneslund som togs i bruk 1967.

Annons

– Hofors första dansbana var nere i gropen där det är minneslund i dag, minns Åke Söderblom.

GRUNDARE. Brukspatron Eriksson har en av de pampigaste gravarna på kyrkogården. Det var han som lät anlägga Hofors kyrkogård som i år fyller 100 år. Åke Söderblom från hembygdsgården och Jan Liljenberg, kyrkogårdschef guidade Arbetarbladet runt bland gravarna.


Linda Lundin

linda.lundin@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy