Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävles historia samlas i en digital portal

Inom fem år kan hela Gävles historia vara samlad på en digital portal.

– Det känns spännande. Vi blir tillgängliga på ett helt nytt sätt, säger Johanna Wahlund-Thorsell, bibliotekarie.

PARTNERS I NYTT SAMARBETE. Här finns representanter från länsmuseet, landstinget, Sveriges järnvägsmuseum, stadsarkivet, Arkiv Gävleborg och stadsbiblioteket. Anna Forsberg, Christina Engström, Conny Persson, Barbro Eriksson, Lars Herbe och Sofia Heden tittar på när Johanna Wahlund-Thorsell söker information om Gävles historia.

Annons

Ett intressant samarbete har inletts mellan arkiv, museum och bibliotek i Gävle. Syftet är att intresserade till exempel forskare, turister och studenter lättare ska få tillgång de olika arkiven, som nu ska samlas på samma plats.

Kartor och information

Det kan vara kartor över olika områden, information om järnvägar och fängelset.

– Vi vill bygga upp en portal på internet. Om man ser till andra delar i landet ligger vi efter med det här. Nu gäller det att hitta rätt resurser och få ihop det gemensamt, säger bibliotekarie Johanna Wahlund-Thorsell.

Annons

Annons

Alla inblandade känner att stora delar av Gävles befolkning förväntar sig att kartor, bilder och all slags information som finns i arkiven ska bli digitaliserad. Det är en tydlig utveckling som man vill vara en del av.

– Det kan handla om att man söker efter sin bakgrund och historia och vi märker att intresset sjunker i åldrarna. Många unga släktforskare kommer hit och vill ha hjälp, säger Johanna Wahlund-Thorsell.

Söker EU-bidrag

Nu söker man alltså bidrag från EU-medel och statliga organisationer. Det pågår även ett arbete om hur denna portal ska se ut. Ska det vara en stor karta som har lösningar och ger information om vissa bitar eller ska det vara liknande Facebook, med olika användare som kan skapa egna profiler. Flera nyheter är gruppen för arkiv, bibliotek och museum (ABM) har gett ut en informationsbroschyr.


Marika Johansson

marika.johansson@arbetarbladet.se

Till toppen av sidan