Annons

Annons

Annons

Trägubbar från 1948

Fick dessa tre träfigurer av min farfar för många år sedan och jag undrar vem som har gjort dem och om de har något värde?

Gubben och gumman är märkta med BR och samekvinnan TL.

Jag läste för några år sedan om en samekonstnär som hade initialerna ”TL”. Kan det vara samma konstnär som gjort denna. Har tyvärr inte tidningen kvar och kan därför inte kontrollera detta.

Maria

Svar: Torborg Lindberg-Karlsson levde mellan 1908 och 1980. Hon bodde i Storbäck utanför Dorotea. Torborg Lindberg-Karlsson var förutom några studieresor till museer och kyrkor i Norge och England helt självlärd. Redan som tonåring var Torborg mycket intresserad av att snida träfigurer helst i al som var favoritträslaget hela livet. Hon har huvudsakligen hämtat inspiration i samevärlden. På nätet säljs träfigurer lite då och då och priset brukar ligga mellan 1 000 och 2 500 kronor.

Annons

Annons

Signaturen på din gubbe och gumma säger mig ingenting men träsnideri var vanligt under mitten av förra seklet. Dina är tillverkade 1948. Värdet är om man inte lyckas tyda signaturen ungefär 500 kronor styck.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan