Malin Andersdotter som är utbildad barnmorska och trebarnsmamma märkte nästan på en gång att något var fel med Lilys höft.
– Jag kände hur höften gick ur led när jag skulle lyfta upp benen och byta blöja på henne.
”Jag var så rädd”
Malins farhågor stämde. Vid barnläkarronden, ett dygn efter förlossningen, upptäckte läkaren att Lily hade medfödd höftledsluxation.
– Jag blev så ledsen och grät. Som nyförlöst kom känslorna stormande. Jag ville först inte lägga henne i den där skenan. Man vill inte att det ska vara något fel alls på sitt nyfödda barn, inte ens en vikt örsnibb.
Andreas blev helt förtvivlad.
– Min systers dotter har också höftledsluxation men det upptäcktes inte förrän hon var fyra månader och hon fick nyligen opereras akut, säger Andreas Claar.
Annons
– Jag var så rädd att de skulle göra något fel med min lilla dotter.
Annons
Lily fick en så kallad von Rosenskena. Det innebär att barnet läggs i grodställning i en speciell skena i sex till tolv veckor. Hur lång tid beror på hur ostadig leden är. Skenan går längs hela ryggen och böjs fast över axlarna, runt midjan och benen.
Endast sjukvårdspersonal får sätta på och ta av skenan.
Föräldrarna får inte ta barnet ur skenan och lägga tillbaka barnet på grund av risken att skenan inte kommer att sitta riktigt och lårbenet inte ligger rätt i höftleden.
Svårt att hitta kläder
– Mitt största problem var att hitta kläder. De minsta babykläderna kunde hon inte ha på grund av skenan. Vi hade en massa kläder som hon inte kunde använda. Lösningen blev att köra med strumpbyxor och klänning, då fick skenan plats, säger Malin.
– Det var svårt att hålla rent också när hon hade bajsat, tillägger Andreas.
Högtidsstund när den åkte av
En gång i veckan fick de åka till Gävle sjukhus för att ta av skenan och bada Lily. Läkaren kontrollerade också om skenan passade eller om hon hade växt ur den.
– De stunderna på sjukhuset när vi fick bada henne passade jag på att njuta. Jag var så trött på den där skenan.
Malin saknade den kroppsliga närheten till sitt nyfödda barn. Skenan förvandlade henne från en mjuk bebis till ett kantigt paket.
– Skenan var i vägen. Jag kunde inte smeka henne över ryggen.
Men Andreas hittade snabbt fördelar med skenan.
– Hon blev stabil och lättare att hålla. Utan skenan var hon så liten, smal och hal.
Annons
Höftbyxa
När Lily blev sju veckor i början på december fick de beskedet på ortopeden att de äntligen kunde ta av skenan. Den har nu ersatts med en höftbyxa, en så kallad frejkabyxa, som Lily kan ha ovanpå kläderna.
Annons
– Det har varit bökigt med skenan och vi har svurit mycket över den men det är bra att behandlingen finns. Förr blev barnen halta och en del kunde inte alls gå, säger Malin.
Andreas instämmer.
– Det är ändå en kort period i hennes liv. Och det var tur att de upptäckte felet så tidigt. Lily kommer att bli bra nu och det är huvudsaken. Det finns barn som har det betydligt värre.Anne Sjödin
Fakta
7 goda råd till dig som har barn i skena:
* Ta inte själv barnet ur skenan.
* Dra eller lyft inte barnet i fötter eller ben när du till exempel ska byta blöja.
* Håll under stjärten när du lyfter barnet.
* Om babysitter eller bärsele används, kontrollera att benen inte kramas ihop så att läget i höfterna ändras.
* Tvätta barnet i skenan med oparfymerad barntvål, var noga med att torka huden torr.
* Byt blöjor ofta.
* Uppstår hudsår eller andra problem, kontakta ortopedmottagningen.

JOBBIGT I BÖRJAN. ”I början var jag väldigt ledsen och tyckte att det var jobbigt att vänja sig. Det jag saknade mest var närheten, det kändes som att skenan var i vägen hela tiden”, säger Malin Andersdotter med dottern Lily Claar i famnen.

LILY I VON ROSENSKENAN. Lily fick tillbringa sina första sju levnadsveckor fixerad i en plastöverdragen stålskena, som håller höfterna stabila i led. Benen är fixerade utåt av skenan som löper längs hela ryggraden och sedan kläms fast över axlarna.

von Rosenskena
Anne Sjödin
anne.sjodin@arbetarbladet.se