Annons

Annons

Annons

Gävle

”Massinvandring är en ödesfråga”

På lördagen besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Gävle. Han är segerviss och räknar med att partiet ska bli det tredje största i riksdagen och komma in i alla kommuner och landsting vid höstens val. Men frågan är om man kommer att hitta politiker som kan sitta på alla platser.

Det var i samband med att Sverigedemokraterna i Gävleborg på lördagen hade årsmöte som partiets ledare Jimmie Åkesson besökte Gävle. För att prata inför medlemmar och andra intresserade. Och berätta om målen inför valet.

De nya Sverigedemokraterna

Framför en bild av en äldre kvinna som omfamnas av en yngre och texten ”Vi håller fast vid våra värderingar” presenterar han de nya Sverigedemokraterna.

Ett parti som vill kasta av sig bilden av ett extremt enfrågeparti och bli ett stort, brett Svenssonparti. Man har tagit avstånd från de värsta extremisterna i partiet. Eller som Jimmie Åkesson själv säger.

– Vi har blivit rätt bra på att känna igen konstiga människor med märklig agenda och ser till att hålla dem kort.

Annons

Man försöker även bredda politiken. Partiets valprogram spikas först om ett par veckor men redan igår kunde han presentera huvudfrågorna i höstens val.

Annons

Löften om trygghet

Och det är här den äldre damen på bilden kommer in. Med löften om trygghet och en återgång till det gamla, trygga, svenska folkhemmet – om än i modern tappning – ska hon och andra lockas att rösta på partiet.

Äldrepolitiken och kriminalpolitiken kommer att stå i fokus. Sänkta skatter för pensionärerna och bättre mat på äldreboenden utlovas liksom kraftigt höjda straff för brottslingar.

Men fortfarande är invandringspolitiken partiets absolut viktigaste fråga och den som Jimmie Åkesson pratar mest och helst om.

Vill begränsa invandringen

– Massinvandringen är ödesfrågan nummer ett, konstaterar han.

Kraftigt begränsad invandring, krav på att de som kommer hit fullständigt anpassar sig till det svenska samhället och att flyktingar ska få betalt för att återvända hem.

Men Jimmie Åkesson tycker inte bara att invandrarna ska bli mer svenska, även svenskarna behöver försvenskas.

Kulturell upprättelse

– Det behövs en kulturell upprättelse.

Det enda hinder som kan stoppa Sverigedemokraternas framgångar är enligt honom de själva. Partiets sympatisörer har egentligen bara en sak gemensamt, deras negativa syn på invandringen och frågan är om de kan enas om en politik i de övriga frågorna.

– Det är många intressen som ska samsas och det är inte lätt, medger han.

Annons

Annons

En utmaning blir också att fylla alla valsedlar med namn på personer som är beredda att bli politiker. På gårdagens möte fick man vädja till medlemmarna att ställa upp.

Besökte gävle. Jimmie Åkesson är mannen som ska föra Sverigedemokraterna in i riksdagen. Men han nöjer sig inte med det. SD ska bli tredje största parti efter höstens val, sitta i regeringen efter valet 2014 och det långsiktiga målet är att bli det största partiet i Sverige. ”Vi vill bli det statsbärande partiet”, säger Jimmie Åkesson.

Diskuterade. Roger Hedlund som är ordförande för Sverigedemokraterna i länet och partiledaren Jimmie Åkesson diskuterade strategier inför höstens val. Partiet räknar med att få en vågmästarroll både i riksdagen och i många kommuner och landsting.


Christina Löfving

christina.lofving@arbetarbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan