Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

De söker tingsplatsen från vikingatiden

Var låg den egentliga Wij-platsen i Hamrånge? Ulla Sundström, forskande religionshistoriker, tog med ett gäng intresserade för att söka platsen för den vikingatida tingsplatsen som ska finnas i bygden.

Solberg. Ulla Sundström tror att höjden Solberg i Bergby kan ha varit en av kultplatserna, ett Wij.

Annons

Efter många års forskande, och en E-uppsats om den mystiska Häckelsängsringen, har Ulla Sundström, Hudiksvall, ännu en gång besökt Hamrångebygden i jakten på svaret.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om den världsunika Häckelsängsringen som hittades 1886, och om den torshammare som samtidigt hittades. Ulla Sundström har sökt efter hammaren, men utan resultat. Ringen finns på Länsmuseet i Gävle.

Annons

Hammaren ger svar

Annons

– Hammaren ska finnas någonstans enligt uppgifter, och den som har den, behöver inte vara orolig för att ha haft den hemma. Om hammaren hittades, så skulle den kunna ge svar på många frågor, menar Ulla Sundström. Hon ber alla om hjälp för att hitta information om hammaren.

Ulla berättade under dagen om den vikingatida religionen. Torskulten, om Oden-allfadern, disabloten, jungfrukällor, hednariter, kultplatser och offerlundar.

– I Gästrikland fanns sju vikingasocknar, sju Wijn. Utmärkande för kultplatserna var förekomsten av hassel, ibland riktiga hassellundar, berättade Sundström.

Besökte platser

Under dagen åkte hon runt i bygden tillsammans med gruppen och besökte platsen där Häckelsängsringen hittades, järnåldersgravarna i Sjökalla, Wijbyberget och Solberg.

– Egentligen tror jag att Solberg kan ha varit det riktiga Wijet. Här ser ni stenarna lagda i ring runt platån, och härifrån har man utsikt över hela bygden. Offerlunden, Lundåker, ska ligga häromkring, förklarade Ulla Sundström.

Till Hagsta

Tidigare har hon besökt Nöttersvearna i Hagsta, en plats där det växer hassel i rader, och under jordlagret finns stenläggningar. Om någon vecka är det dags för Ulla att ännu en gång besöka platsen.

Annons

– Jag vill hitta de här kultplatserna i bygden. Men det gäller att tänka på landhöjningen och hur det såg ut här under 800 e kr – 1050 e kr, förklarar Ulla Sundström.


Ulrica Källström

ulrica.kallstrom@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy