Annons

Annons

Annons

Annons

Tvinga inte barnet till pottan

När är det lagom att sluta med blöja? Och är det verkligen bra att pott-träna sitt barn? Vi frågade två experter på området om deras tips och råd.

1. När är barnet redo att sluta med blöja?
2. Hur ska man gå till väga som förälder?
3. Är det bra med regelrätt ”potträning”?
4. Hur lång tid brukar det ta att bli blöjfri?

Margareta Elliot BVC-sjuksköterska vid BVC Knoppen i Enskede.
1. – Vanligtvis är barnet redo att sluta med blöja mellan två och tre års ålder. Alla barn vet i dag att man kissar och bajsar på toaletten, de ser ju att de andra familjemedlemmarna gör det.
2. – Som förälder märker man när barnet är redo. Det gäller att vara uppmärksam på barnets signaler. Ge akt på när barnet börjar verka som det behöver kissa eller bajsa. Fånga då upp barnet och ta henne till toaletten eller pottan.
3. – Om barnet vill kan man göra det, men man ska aldrig tvinga ett barn att sätta sig. Man kan erbjuda barnet pottan eller toaletten.
4. – Det är helt individuellt hur lång tid det tar, men i regel blir barnet oftast torr med bajset först och sedan kisset.

Annons

Annons

Jorun Modén författare och grundare av Nära Föräldrar, www.naraforaldrar.se, en community för föräldrar och gravida som är intresserade av frågor som anknytning, att sova tillsammans, bära sina barn och amma eller mata så nära som möjligt.
1. – Jag tror det handlar mer om när föräldrarna är redo att hjälpa barnet. I andra kulturer är det vanligt att låta barnen vara blöjfria redan från början. Föräldrarna lär sig att tolka när det är dags. Jag tror att det är svårare i vår generation än någonsin, dels på grund av tidsbrist, dels på grund av alltför bra blöjor som känns torra och sköna. Vi har börjat kommunicera blöjfritt kring ett- till tvåårsåldern med våra tre barn.
2. – Närvaro, tålamod och rutiner är viktigt. Det är lättare att börja på sommaren eller när man har semester. Bar rumpa är en bra övergång, då känner barnet när det händer något. Iaktta när barnet brukar kissa och bajsa, till exempel på morgonen eller efter måltider, om barnet blir tyst eller stånkar. Då är det läge att hålla en baby över handfatet eller ta ett större barn till toan. Mitt bästa råd är att vara lyhörd inför sitt barn.
3. – Att man sätter barnet på pottan vid vissa tidpunkter eller när det verkar vara dags är okej, men jag tror att det är bra att vara inställd på kommunikation snarare än träning. Vi har inte använt potta alls, utan toasits och pall. Då får barnet göra som de stora i familjen – de gillar att härma större barn.
4. – Det är så enormt olika. De barn som är blöjfria från början eller har blöja bara ibland, blir ofta torra snabbare, runt tvåårsåldern. Blöjbarn behöver längre tid på sig, de kan sluta vid tre, fyra och i enstaka fall vid fem års ålder. Det är viktigt att inte stressa, utan ha stort tålamod. Barnet blir blöjfritt så småningom – det är ingen tävling.

Ann-Cathrine Johnsson TT Spektra

Annons

Annons

Till toppen av sidan