Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Torsåker har fått en ny historia

Nu: Tät skog med mossa och stenar. Då: En boplats och tillverkningsområde för verktyg med utsikt över det öppna havet. Arkeologiska utgrävningar visar att områden i Torsåker var bebodd av människor redan för 8500 år sedan.

Ett försiktigt men noggrant arbete. Med små verktyg hittade Kjel Knutsson och studenterna från arkeologiska utbildningen i Uppsala betydligt äldre verktyg än de själva hade.

Annons

Efter två veckor av utgrävningar vid den så kallade Däcksvägen i Torsåker, ledd av arkeologiprofessorn Kjel Knutsson från Uppsala universitet, har området fått en ny historia och har blivit ett typexempel på hur dåtidens redskapsteknologi ska kunna tidsbestämmas.

Häpnadsväckande upptäckt

Syftet med utgrävningen var att området skulle tidsbestämmas, när beboddes det av människor, och vilken sorts teknologi använde människorna för att tillverka sina verktyg och vapen. Svaret blev en häpnadsväckande upptäckt.

Annons

Annons

– Det här området i Torsåker är bland de äldsta boplatserna som hittats från den här tiden i östra Sverige, säger Kjel Knutsson.

Kjel Knutsson har kommit fram till att den täta skogen var bebodd av människor för så långt tillbaka som 8 500 år sedan. Men då var inte området skogsbeklätt utan tillhörde en del av skärgården och den dåvarande strandlinjen.

– Vi har hittat skelett från säl som pekar på att stora delar av området var under vatten, säger Kjel Knutsson.

Tillverkade egna vapen

I området hittade arkeologerna även bevis på att de boende tillverkade sina egna jaktvapen och redskap i området. Något som blev bevis för att människor hade en gemensam kulturtradition i hela Skandinavien under den tiden.

– Den redskapsteknologin går att koppla i hop med det man funnit i såväl Finland och Norge som Sverige. Kunskaperna har vandrat med människan, de har behållit sina traditioner, säger Kjel Knutsson.

Dateringen löst

Ett problem som Kjel Knutsson nu lyckats löst i och med utgrävningen i Torsåker är just dateringen av de fynd som hittas Norrlandsregioner.

– Södra Norrland har få undersökta platser och det finns ingen större kunskap om redskapsteknologierna som folk använde då. Men via strandlinjen som gått i Torsåker kan vi nu tidsbestämma teknologins bakre gräns, säger Kjel Knutsson.

Annons

Visa resultatet i Spanien

En upptäckt som nu tar Kjel och upptäckterna i Torsåker till Europas internationella stenålderskonferens i Santander i Spanien. Där ska han presentera utgrävningen i Torsåker för kollegor från hela världen.

– Jag tror att de kommer att tycka ett det är häpnadsväckande, säger han.


Johanna Nyman

johanna.nyman@arbetarbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy