Annons

Annons

Massor av katter nominerades

Nära 500 bidrag strömmade in till tävlingen Årets Lussekatt 2010. Alla katter olika men alla precis lika älskade av sina hussar och mattar.

1. SIGNE, VALBO. Den här lilla kattdamen räddades från en säker död i skogen sedan någon släppt ut henne utan tillsyn. Efter den rysliga tiden i skogen trillade Signes öron av på grund av förfrysningen, men nu är såren läkta och hon har fått en ny familj som pysslar om henne. Husse är Anders Sjöberg.Foto: Anders Sjoberg

Annons

I bildextra i den här artikeln kan du se de som gick till final, som läsarna kunnat rösta på fram till 5 december. Måndag 13 december presenteras vinnaren.

2. TAJGER, HAMRÅNGEFJÄRDEN. Det här är en äkta bondkattshona som kan konsten att slappna av. Matte Lena Larsson blev riktigt rädd när hon hittade sin älskling i denna märkliga ställning. Men Tajger hade inte alls brutit ryggen. Hon hade bara fallit i djup sömn efter favoritleken ”ha ner allt du kan på golvet”. Blomkrukor kan ju vara tunga...

3. ZELDA, ÄLVKARLEBY. Busiga Zelda spanar in allt som rör sig. Hon gillar att jaga möss, men i somras drog hon in en levande skata genom kattluckan. Vilket kaos det blev hemma hos familjen Engberg innan de lyckades få ut fågeln! Zeldas svansföring är mycket speciell, för hon går med svansen böjd över ryggen som en krok, berättar Anette Engberg. I övrigt gillar Zelda att kela och äta tonfisk.

Annons

Annons

4. IDA, SANDVIKEN. Ida klättrar i allt som går att klättra i. Hon gillar också att jaga råttor på industriområdet intill, och där har hon blivit en riktig kändis. I somras försvann Ida och matte Ann Lindblom blev utom sig av oro. Efter tre veckor kom Ida plötsligt hem igen, tjock och rund och med vitare päls än vanligt. Vilken överlevare!

5. ARAGON, SANDVIKEN. Sphynxkatten Aragon är naken men len som en varm persika. Han gillar att retas med nakenhundarna Loke och Ville som han delar husrum med. ”Har man en sphynx så äger man den inte, den äger dig”, berättar matte Annelie Peterson.

Annons

6. SYRRAN, GÄVLE. Syrran föddes med olikfärgade ögon och dög inte som den utställningskatt hon var tänkt som. Hennes syskon blev inte heller några utställningsexemplar, för den ena är döv och den andra saknar svans. Men historien fick ett lyckligt slut när Anna Norman tog hand om alla tre. Syrran är väldigt kärleksfull, snäll och pratglad, berättar Anna, ”hon jamar inte utan låter mer som en duva”.

Annons

7. BISSE, GÄVLE. Det här måste i alla fall vara årets lussefarfar, tycker Bisses ägare Johan Hårshagen. Bisse är en maffig 15-åring som inte bara lämnar fotspår i snön när han går runt kvarteret, utan även spår efter magen! De fyra kronor som familjen gav för Bisse, en för varje tass, har varit väl investerade pengar, tycker familjen. Bisse är nämligen världens snällaste spinnmaskin.

Annons

8. HUGO, SANDVIKEN. Kärleksfull, egensinnig och modig, fast bara när kusten är klar. Hugo gillar att vara med överallt, oavsett om det gäller att laga mat eller sätta ihop en Ikeahylla. När han inte sover kör han vilda rallyn med sina kattkompisar Tindra och Sabina, berättar Carina och Sven Olov Byström.

9. SUNE NILSSON, GÄVLE. Elvaårige Sune Nilsson är blyg och lite socialt osäker men tillgiven och gosig med sina närmaste. Han trivs bäst hemma och håller sig helst inom ett avstånd på 30 meter från huset. Matte Berit Nilsson berättar att bilden togs i somras, då Sune slappade i värmen hemma på tomten.

Annons

Annons

10. RASMUS, GÄVLE. Att ligga på Fass högst upp i bokhyllan är något som treårige Rasmus gillar. Där uppe har han bra utsikt och får vara i fred. Det gäller bara att hans ägare Anki Larsson inte har några spörsmål gällande läkemedel vid just de tillfällena. Fass – om katten själv får välja.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy