Annons

Annons

Annons

Har Hummelfigurerna något värde?

Jag skulle vilja veta vad mina figurer är värda. Köpta från Fyrklövern i Malmö. Två är köpta 1981, Emil 1991, Flicka med docka 1991, Ronja och Pippi Långstrump 1992.
Karin

Svar: Dina figurer är tillverkade av den tyska porslinsfabriken Goebel som grundades 1874 i Coburg, norra Bayern. Fabriken ligger kvar där och är fortfarande verksam.
Dessa figurer brukar kallas Hummel-figurer efter dess upphovskvinna Berta Hummel.
Berta Hummel föddes i München 1909 som nummer tre i en syskonskara om nio barn. Redan tidigt visade hon prov på konstnärlig begåvning och efter studenten studerade Berta Hummel vid Konstakademin i München. Under studietiden blev hon alltmer religiöst intresserad och 1931 söker hon inträde i kloster och får namnet syster Maria Innocentia. Vid sidan av sitt arbete som teckningslärarinna i den skola som hör till klostret skapar hon egna verk och 1933 har hon sin första utställning som blir en succé.
Franz Goebel får här upp ögonen för henne och får klostrets tillstånd att med syster Maria Innocentias teckningar som förlagor tillverka porslinsfigurer. Syster Maria Innocentia dör endast 37 år gammal, redan 1946, men än i denna dag måste alla nya Hummelfigurer godkännas av klostret.
Din figur Flicka med docka är skapad av syster Maria Innocentia medan de övriga kommit till efter hennes död men med godkännande av klostret. Värdet är mellan 700 och 1 000 kronor per styck.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan